Με ευρωπαϊκό προφίλ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Πολιτική

Με ευρωπαϊκό προφίλ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Υπέρ μίας ενιαίας Ευρώπης και όχι δύο ταχυτήτων τάσσεται ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη, που αργά το βράδυ της Τρίτης έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις του. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση «είναι ανάγκη η χώρα μας να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ανθρώπους που θα αποκαταστήσουν το κύρος της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και θα συμβάλλουν στην πορεία προς μια δίκαιη Ευρώπη», ενώ η έξοδος από την Ευρωζώνη «δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα πολλαπλασίαζε την ύφεση και θα εκτόξευε τραγικά τις ανισότητες».

Ωστόσο, «η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίστηκε με αργοπορία, ελλείψεις και αποσπασματικές παρεμβάσεις την οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και τις άλλες χώρες του Νότου» -όπως σημειώνει- και «οι μηχανισμοί της αποδείχθηκαν ανέτοιμοι να αντιληφθούν εγκαίρως».

«Μεσοπρόθεσμα, η επιτυχία της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στις χώρες της περιφέρειας», τονίζεται στην ανακοίνωση, χωρίς εντούτοις να απαντά στο ερώτημα: σε ποια κοινοβουλευτική ομάδα της Ευρωβουλής θα ενταχθεί.

Επιπλέον, TO ΠΟΤΑΜΙ θέτει πέντε ελληνικές προτεραιότητες με στόχο μία καλύτερη Ελλάδα. Αυτές είναι: Η αλιεία μας, τα προϊόντα μας, η μετανάστευση, η ανάπτυξη της περιφέρειας και ο τουρισμός.

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, ακόμη, λέει όχι στην εξωτερική πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης, επισημαίνοντας ότι στην ελληνική εξωτερική πολιτική «παρότι εμφανίζεται σκληρή και ανυποχώρητη και συχνά συνοδεύεται από εθνικιστικές κορώνες». Μάλιστα, αναφορικά με το Σκοπιανό, υποστηρίζει πως «έστω και τώρα επιδιώξουμε μια λύση χωρίς μαξιμαλισμούς, μια σύνθετη ονομασία που να διακρίνει σαφώς τη γειτονική χώρα από την ελληνική Μακεδονία. Να φέρουμε τη σημερινή εθνικιστική ηγεσία της ΠΓΔΜ προ των ευθυνών της, συνδέοντας αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή προοπτική της μικρής αυτής χώρας με την οριστική διευθέτηση του ζητήματος».

«Το Σκοπιανό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα απουσίας στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική, η οποία ακόμη και σήμερα αποτελεί ένα πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Επιδεικνύουμε ιδιαίτερη πυγμή όταν μιλάμε για τα θέματα αυτά στο εσωτερικό, στο εξωτερικό όμως αμφιταλαντευόμαστε μεταξύ των ρόλων του άτακτου παιδιού και του φτωχού συγγενή», προσθέτει.

Όσον αφορά στο Κυπριακό ζήτημα, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ σημειώνει ότι «σήμερα οι Ελληνοκύπριοι δείχνουν ότι θέλουν να προχωρήσουν σε έναν ιστορικό συμβιβασμό για την επανένωση του νησιού» και ότι στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια των ηγετών της Κύπρου, ενώ το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να τεθεί στην κρίση των πολιτών της.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε “διευθέτηση” θα επιχειρούσαν να υπαγορεύσουν τρίτα κράτη ή οργανισμοί. Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στην ενιαία κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, στη ρεαλιστική αλλά και ουσιαστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ιδίως στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών», υπογραμμίζει.

Τέλος, μεταξύ άλλων και σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη τονίζει ότι «η εκκρεμότητα με τις οφειλές της Γερμανίας θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό γιατί είναι ένας επιπλέον παράγων που εμποδίζει την ανάπτυξη των Ελληνογερμανικών σχέσεων».

Συνδεθείτε στο bankwars για να διαβάσετε όλη την ανακοίνωση: Μια δυνατή Ελλάδα σε μια δυνατή Ευρώπη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet