Με 178 ψήφους πέρασε από τη Βουλή το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου
Πολιτική

Με 178 ψήφους πέρασε από τη Βουλή το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

Με πλειοψηφία 178 ψήφων υπέρ έναντι 120 ψήφων κατά το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου, προκειμένου να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί η πρόταση των θεσμών για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελληνών από τη συμπολίτευση, καθώς και η Χρυσή Αυγή. Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν τη δική τους πρόταση δημοψηφίσματος.

Κατά την ψηφοφρία δεν υπήρξαν εκπλήξεις, όλοι οι βουλευτές ψήφισαν σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος τους.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης για δημοψήφισμα απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών. Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αριθμεί συνολικά στους 162 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 149 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 13.

Τα αίματα άναψαν κατά την ομιλία του αρχηγού της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, όταν βουλευτές του κόμματος διαμαρτυρήθηκαν για τη συμπεριφορά της προέδρου του Σώματος, Ζωής Κωνστνατοπούλου. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενοι τον Κανονισμό, αντέδρασαν έντονο στην άνοδο της κ. Κωνσταντοπούλου στο προεδρείο της Βουλής, αμέσως μετά την ομιλία της. Τελικά η συνεδρίαση διεκόπη για ένα δεκάλεπτο, έπειτα από τη σχετική «πυροσβεστική» παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η συζήτηση συνεχίστηκε χωρίς την παρουσία της κ. Κωνσταντοπούλου στην έδρα.

“Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ευρωπαϊκή Ιστορία γιατί αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. “Η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι”, τόνισε και διεμήνυσε ότι “στη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει την άδεια των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη διαφύλαξή της”.

Η πρόταση για δημοψήφισμα σέρνει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη, δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στη ομιλία του, που διεξήχθη σε δύο φάσεις, λόγω έντασης που προκλήθηκε. Τόνισε ότι το πραγματικό ερώτημα είναι η παραμονή στο ευρώ, και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα, την οποία κατηγόρησε για παταγώδη αποτυχία σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet