«Ναυάγιο» στην Αττάλεια: Ο Τσαβούσογλου μίλησε για τουρκική μειονότητα ενώπιον του Κατρούγκαλου
Πολιτική

«Ναυάγιο» στην Αττάλεια: Ο Τσαβούσογλου μίλησε για τουρκική μειονότητα ενώπιον του Κατρούγκαλου

Σε… όχι και τόσο θερμό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβούτ Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια.

Ο κ. Τσαβούσογλου, σε μάλλον επιθετικό στιλ, χαρακτήρισε τη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης «τουρκική» και έκανε λόγο για δικαιώματα της Τουρκίας στα ενεργειακά πρότζεκτ στη Μεσόγειο.

«Εμείς σε αυτές τις εργασίες, είτε για έρευνες ή γεωτρήσεις, δεν είμαστε αντίθετοι. Αλλά να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων μέσω Ε.Ε. ή ιδιωτικών εταιρειών. Εμείς δείξαμε ελαστικότητα, αλλά ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι δεν μπορεί να τεθούν υπό εγγύηση. Επειδή είμαστε εναντίον αυτών των μονομερών ενεργειών, ξεκινήσαμε να κάνουμε δοκιμές. Το θέμα θα μπορούσε να λυθεί με εποικοδομητικό τρόπο. Η Τουρκία θα χρησιμοποιεί τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας και θα προστατεύσει ως εγγυήτρια τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε, επίσης, αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα, ότι είναι Τούρκοι: «Αν δεν μπορούμε να τους ονομάσουμε αυτούς ως Τούρκους, πώς θα τους αποκαλούμε; Να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου. Εδώ και 17 χρόνια έχουμε αναγνωρίσει δικαιώματα. Αλλά όταν στην Ελλάδα κλείνουν σχολεία, εμείς ανοίγουμε σχολεία. Τόσο η Ρωμαίικη όσο και τουρκική να κάνουμε πράγματα για τις μειονότητες».

Για το θέμα των οκτώ αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας επέκρινε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι για να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το τραπέζι».

Πηγή: reader.gr/Αποστολή στην Αττάλεια: Απόστολος Μαγγηριάδης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet