Νερό… στο γάλα για το πολυνομοσχέδιο
Πολιτική

Νερό… στο γάλα για το πολυνομοσχέδιο

Διορθώσεις – μερεμέτια στο άρθρο για το γάλα ετοιμάζει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να πεισθούν οι βουλευτές που αντιδρούν να δώσουν θετική ψήφο.

  • Η πρώτη ρύθμιση θα αναφέρεται σε γάλα ημέρας, δηλαδή παστερίωση εντός 24 ωρών από την συλλογή του και μεταφορά και διάθεση εντός δύο ημερών.
  • Η δεύτερη κατηγορία θα περιλαμβάνει το γάλα με διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες. Την διάρκεια θα την καθορίζει ο παρασκευαστής μετά από έλεγχο των αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών οργανισμών.
  • Η τρίτη κατηγορία θα αφορά το γάλα υψηλής παστερίωσης που φθάνει ως και 40 με 45 ημέρες.

Νωρίτερα το Σάββατο 29 Μαρτίου, ενστάσεις εκφράστηκαν κυρίως από τον βουλευτή Θάνο Μωραΐτη που είπε ότι «αυτό που έφερε η κυβέρνηση για το γάλα να το πάρει πίσω γιατί δεν είναι αυτό που συμφωνήσαμε», τον βουλευτή Μιχάλη Κασσή που ξεκαθάρισε ότι «Εάν δεν κατατεθεί η πρόταση Τσαυτάρη για το γάλα να είστε σίγουροι ότι δεν θα το ψηφίσω» αλλά και τον βουλευτή Νίκο Σηφουνάκη που σημείωσε ότι δεν υποχωρεί από όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ ηγεσίας υπουργείου Ανάπτυξης και αυτής του Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά της Ν.Δ. ο βουλευτής Ιορδάνης Τζαμζής είπε ότι «δεν είναι ο κτηνοτρόφος αυτός που επιβαρύνει την τιμή του γάλακτος. Πρέπει να νομοθετήσουμε τις καθαρές τιμές στα σούπερ μάρκετ. Επίσης, πρέπει πάση θυσία να οριστεί χρονικό περιθώριο στη διάρκεια ζωής του γάλακτος. Να αλλάξει η ρύθμιση» ενώ ζήτησε αλλαγές και στις ρυθμίσεις που αφορούν τα φωτοβολταϊκά.

Οι επισημάνσεις του Κ. Χατζηδάκη στη Βουλή  – 34% ακριβότερα πληρώνουν οι Έλληνες

«Είμαστε εδώ για το γάλα και τα υπόλοιπα θέματα. Για να ακούσουμε απόψεις και να βρούμε λύσεις στην βάση της κοινής λογικής, της επιστήμης και των δεσμεύσεών μας» δήλωσε, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις και αλλαγές.

Ο κ. Κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι το υπουργείο δεν σκοπεύει να βλάψει τον κλάδο των γαλακτοπαραγωγών για αυτό και τις επόμενες ημέρες θα θεσπιστεί το ελληνικό σήμα στις συσκευασίες του συγκεκριμένου προϊόντος, εφόσον βέβαια οι εταιρείες λάβουν την σχετική έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών οργανισμών.

Πρόσθεσε όμως ότι «δεν μπορούμε να αδιαφορούμε στο ότι έχουμε ακριβότερο γάλα κατά 34% από τον μέσο κοινοτικό όρο… επιχειρούμε να μην έχουμε το 3ο ακριβότερο γάλα μετά την Κύπρο και την Ιταλία. Είναι αρνητικό ότι δεν μας αρέσει ότι το φρέσκο γάλα το 2013 κόστιζε 1,28 το λίτρο ενώ στη Ισπανία και Πορτογαλία με το σύστημα που υιοθετούμε κόστιζε 0,80 ευρώ/λίτρο; Εισάγουμε γάλα ημέρας χωρίς επεξεργασία θέρμισης. Είναι κακό ότι δίνουμε δυνατότητα στην τοπική βιομηχανία να απευθυνθεί προνομιακά στην τοπική αγορά;».

Να σημειωθεί ότι το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε από τις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΔΗ.ΜΑΡ. Το ΚΚΕ ΕΊΧΕαποχωρήσει από την συνεδρίαση.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά στις 11 το πρωί της Κυριακής 30 Μαρτίου, ενώ το απόγευμα αναμένονται να πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Μία στο Σύνταγμα που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 18.30 και μία στην Ομόνοια που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 19.00.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΣΕ υποστηρίζει ότι το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις που περιλαμβάνει «στέλνει στη γκιλοτίνα εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ενώ καταργεί στην ουσία κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας από το ήδη στραπατσαρισμένο κοινωνικό κράτος».

 Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet