Ξεκίνησαν οι απολογίες των 62 κατηγορούμενων για τη Siemens
Πολιτική

Ξεκίνησαν οι απολογίες των 62 κατηγορούμενων για τη Siemens

Στην ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας εισέρχεται το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου χθες, Τετάρτη ξεκίνησαν οι απολογίες των 62 κατηγορουμένων για την σύμβαση 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος για την απόφαση έχει αρχίσει πλέον να μετρά αντίστροφα.

Η διαδικασία ξεκίνησε ουσιαστικά τον Μάρτιο του 2017 και αφορά στην πλέον εμβληματική από τις δικογραφίες που φέρουν το όνομα του γερμανικού κολοσσού, η οποία αναφέρεται στην σύμβαση ψηφιακοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ που υπογράφηκε το 1997.

Πρώτη πρόσκληση από την Έδρα ήταν εκείνη για τον συνήγορο του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος δεν βρίσκεται στο εδώλιο. Η υπεράσπισή του επανέλαβε τη θέση του, επικαλούμενος θέμα δεδικασμένου στην παρούσα δίκη, καθώς έχει ήδη καταδικαστεί για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από τη γερμανική δικαιοσύνη.

Ο κ. Χριστοφοράκος έχει καταδικαστεί στη Γερμανία σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών για «δωροδοκία δημόσιων λειτουργών άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε.».

Στο δικαστήριο απολογήθηκε, ερχόμενος μάλιστα αυθημερόν στην Αθήνα για να εμφανιστεί στη δίκη, ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Siemens, Κάρλ Πίρερ, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε και ούτε θα δεχόταν «μη σύννομες ενέργειες» στην εταιρεία. Ο επί επτά χρόνια πρόεδρος της γερμανικής εταιρείας ανέφερε στο δικαστήριο ότι δεν θυμάται κανέναν «Γιάννο Παπαντωνίου» όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο που επικαλέστηκε τα «ημερολόγια Τσακάλου».

Σύμφωνα με τον κ. Πίρερ , ο ίδιος συνέβαλε στο να δοθεί εντολή έρευνας στην εταιρεία: «Η γερμανική έρευνα απέδειξε ότι υπήρχαν δραστηριότητες “μη σύννομες”, τις οποίες εγώ δεν ήξερα. Δεν μου είπε κανείς ποτέ τίποτα. Ήξεραν όλοι ότι κάτι τέτοιο εγώ δεν θα το αποδεχόμουν». Κατά τον κατηγορούμενο: «Από το 1992 που ήμουν στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. Siemens, μέχρι το 1999 που έγινε ποινικό αδίκημα, εγώ δεν ήμουν σύμφωνος με τις παράνομες πληρωμές και προσπαθούσα να το εξαλείψω. Στο δικό μου πεδίο επιρροής δεν επέτρεπα να συμβούν τέτοιες πληρωμές».

Ερωτηθείς ο κατηγορούμενος τι είδους συνάντηση είχε στην Ελλάδα στις 21.1.1997 με τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου, όπως αναφέρεται σε ημερολόγιο της κ. Τσακάλου, απάντησε: «Ποιος ήταν ο Παπαντωνίου; Λυπάμαι δεν θυμάμαι. Έχω βρεθεί με πολλούς υπουργούς στη ζωή μου. Θυμάμαι σίγουρα ότι είχα ζητήσει από τον Χριστοφοράκο να πάμε στο Σούνιο».

Στην δική του απολογία ο άλλοτε ανώτερος υπάλληλος της ελληνικής Siemens Ηλίας Γεωργίου υποστήριξε ότι τα ποσά που φέρεται να διακίνησε με λογαριασμούς του στο εξωτερικό ήταν μόνο για ανάγκες της εταιρείας, όπως κατασκοπεία ανταγωνιστών και φιλοξενία προσώπων που δεν έπρεπε να φαίνονται φιλοξενούμενοι της Siemens. Ο κ. Γεωργίου, δεύτερος κατηγορούμενος που στάθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, τόνισε ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται σε δωροδοκίες. Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως «δεν αποκλείει τίποτα» και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν δωροδόκησε κανέναν.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet