Ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει την Κουμουνδούρου για τον “έντιμο συμβιβασμό”
Πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει την Κουμουνδούρου για τον “έντιμο συμβιβασμό”

Να προετοιμάσει το έδαφος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την καθυστέρηση στην εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών δεσμεύσεων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας την Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ωστόσο, από τη συνεδρίαση, που θα επαναληφθεί την Πέμπτη λίγο πριν παρουσιαστεί στο Υπουργικό το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τα Νέα, στόχος του ήταν να εξοικειώσει τα στελέχη του στην ιδέα ότι, λόγω έκτακτων οικονομικών συνθηκών, και για να επιτευχθεί «ο έντιμος συμβιβασμός στο πλαίσιο της εντολής που έχουμε λάβει», οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα καθυστερήσουν και ενδεχομένως να υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η εντολή δεν είναι η ρήξη με τους Ευρωπαίους.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την επιλογή αυτή ως ύστατο μέσο, εάν δεν υπάρξει θετική έκβαση στις συνομιλίες, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συμφωνία».

Όπως εκτιμάται, το δημοψήφισμα χρησιμοποιείται από τον πρωθυπουργό περισσότερο ως ένα μέσο για να ικανοποιήσει το κομματικό δυναμικό που επιμένει ακόμη και δημοσίως (Χρυσόγονος, Μητρόπουλος, Λαπαβίτσας) στη διενέργεια δημοψηφίσματος και συγχρόνως όλους όσοι διατηρούν επιφυλάξεις για τον βαθμό της ευελιξίας που πρέπει να δείξει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμφωνία.

Πάντως, η παρουσίαση που έκανε ο πρωθυπουργός δεν ενθουσίασε το σύνολο των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, και πρωτίστως τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ενώ οι επιμέρους πλευρές της μειοψηφίας κατέθεσαν ενστάσεις και προβληματισμούς τόσο για τις υποχωρήσεις που προτίθεται να κάνει η ελληνική πλευρά όσο και για την πιθανότητα δημοψηφίσματος. Για παράδειγμα, κάποια στελέχη έκριναν ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση σε περίπτωση αδιεξόδου είναι οι εκλογές.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet