Ο Τσίπρας στον Λευκό Οίκο: Συμπάθεια, στήριξη, έπαινοι Τραμπ και… νέα F-16
Πολιτική

Ο Τσίπρας στον Λευκό Οίκο: Συμπάθεια, στήριξη, έπαινοι Τραμπ και… νέα F-16

Αν το ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα από την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο ήταν να αποσπάσει δηλώσεις συμπάθειας από τον Ντόναλντ Τραμπ, τότε το ταξίδι του στις ΗΠΑ -το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα- ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένο. Οι σκιές, ωστόσο, που αφήνει η συμφωνία των 2,4 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πολλές. Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός μετέβη στις ΗΠΑ με βασικό του στόχο να προσελκύσει επενδύσεις και όχι να κλείσει συμφωνίες για τα εξοπλιστικά.

Παρά την εκ των υστέρων προσπάθεια του Πάνου Καμμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι το ταβάνι των αμυντικών δαπανών για την Ελλάδα είναι 1,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα αφορούν σε αντισταθμιστικά, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε το ζήτημα με το «καλημέρα» της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο. Αλλά και στη συνέχεια, έκανε λόγο για θέσεις εργασίας που θα προσφέρει στις ΗΠΑ η Ελλάδα με αυτή τη συμφωνία, την ώρα που ο κ. Τσίπρας επιδίωκε ακριβώς το αντίθετο: να δημιουργηθούν δηλαδή θέσεις εργασίας στην Ελλάδα από τις αμερικανικές επενδύσεις.

«Θα συζητήσουμε επιπλέον τρόπους να βοηθήσουμε την Ελλάδα και αυτή να βοηθήσει εμάς», ήταν η φράση-κλειδί του κ. Τραμπ, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες των Ελλήνων για να ξεπεράσουν την κρίση, επαίνεσε την Ελλάδα για τις οικονομικές της επιδόσεις και δήλωσε ότι «θα είμαστε μαζί σας». Πώς μπορεί να βοηθήσει διαφορετικά η Ελλάδα τις ΗΠΑ, εκτός από την προμήθεια των νέων μαχητικών αεροσκαφών; Με τις διευκολύνσεις στη βάση της Σούδας, αφού ουδείς εκ των δύο ηγετών αρνήθηκε ότι έγινε συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Όλες οι λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που αναζητεί η Ουάσιγκτον θα συζητηθούν εκτενώς στο σημερινό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, ο κ. Τραμπ υποστήριξε το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση χρέους, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στον τουρισμό. Εντύπωση έκανε η αναφορά στο Ελληνικό, με τον Αμερικανό πρόεδρο να τονίζει ότι ενδιαφέρθηκε να επενδύσει ως επιχειρηματίας, αλλά η εμπλοκή του στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ατόνησε το ενδιαφέρον του. Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο κ. Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι, με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και τον νέο επενδυτικό νόμο, τα προβλήματα αυτά ξεπερνιούνται. Επίσης, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας για τις επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, της οποίας θα προΐστανται από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου και από την αμερικανική ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος. Ήδη προγραμματίζεται αμερικανική επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, με επιχειρηματίες από τον χώρο του εμπορίου και της μεταποίησης.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, προσβλέποντας στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι έχουν κοινά συμφέροντα και πως οι σχέσεις τους βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στάθηκε, όμως, αμήχανος απέναντι στην ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου που του θύμισε όσα είχε πει πριν από την εκλογή Τραμπ και την ευχή του να μην εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. «Διαπίστωσα ότι μου μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη δύναμη που μπορεί να εργαστεί για το καλό», είπε ο πρωθυπουργός, με τον Αμερικανό πρόεδρο να σχολιάζει σκωπτικά: «Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από τη συνάντηση»…

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε σε καλό κλίμα και πως το μήνυμα από την πλευρά των ΗΠΑ ήταν σαφές ως προς την αναγνώριση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και τη στήριξη στον τομέα της οικονομίας, τόσο για το χρέος όσο και για την εισροή αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά έθεσε εξάλλου το ζήτημα του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή η παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας και μάλιστα ζήτησε να υπάρξει δημόσια παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας για το ζήτημα.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, ο πρωθυπουργός είχε επίσης διαδοχικές συναντήσεις με επιχειρηματίες, γερουσιαστές και συντάκτες αμερικανικών Μέσων Ενημέρωσης, τους οποίους υποδέχθηκε στο Blair House, την κατοικία που του έχει παραχωρηθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διαμονή του στην Ουάσιγκτον.

Σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο Πενς, θα έχει νέο κύκλο επαφών με επιχειρηματίες και στη συνέχεια θα μιλήσει στο Brookings Institution, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Θα μεταβεί απευθείας στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet