«Πέρασε» το πολυνομοσχέδιο
Πολιτική

«Πέρασε» το πολυνομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις που επικυρώνουν τη συμφωνία με την τρόικα ψηφίστηκε από την πλειοψηφά της Βουλής. Πολύς θόρυβος από κόμματα, μεμονωμένους “αντάρτες” βουλευτές και τηλεοπτικά κανάλια.

Ηχηρό «όχι»στο άρθρο 2 για τις τράπεζες από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ψήφισε παρών στο άρθρο για τις τράπεζες.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ψήφισε παρών στο πρώτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου με τις προσαρμογές στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου της ΔΗ.ΜΑΡ. Απουσίασαν ακόμη οι Ανδρέας Ψυχάρης (Ν.Δ.) και Άντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ) που έστειλαν επιστολές ότι θα ψήφιζαν υπέρ, αλλά αυτές δεν προσμετρώνται.

Απάντηση Γ. Παπανδρέου σε Ε. Βενιζέλο

Απάντηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο και την σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την καταψήφιση από τον Γιώργο Παπανδρέου του άρθρου του πολυνομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξέδωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε αυτή χρησιμοποιεί την ίδια φρασεολογία επιστρέφοντας ουσιαστικά τους χαρακτηρισμούς για «υποκρισίες» και «προσωπικά πολιτικά παιχνίδια» τονίζοντας επίσης ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση.

Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό».

Η δήλωση του Ε. Βενιζέλου με καρφιά στον Γ. Παπανδρέου

«H K.O. του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Κανένα άλλωστε μέλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.

Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φανερά εκνευρισμένος, μετέβη στο γραφείο του κ. Γ.  Παπανδρέου στη Βουλή και φέρεται να του είπε «είναι ντροπή σου αυτό που έκανες, δεν με ενημέρωσες καν ούτε ήρθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να πεις τις απόψεις σου. Δεν με έπιασες καν να μου πεις ότι είχες πρόβλημα». Ο κ. Γ. Παπανδρέου τον κοιτούσε απορημένος και δεν αντέδρασε.

Ο κ. Ε. Βενιζέλος επέπληξε μέσα στην αίθουσα της Βουλής και τον Απόστολο Κακλαμάνη, λέγοντας του ότι κορόιδευε το κόμμα και την κυβέρνηση όταν ακόμα και από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν αρχικά αποφασισμένος να διαγράψει τόσο τον κ. Γ. Παπανδρέου όσο και τον κ. Α. Κακλαμάνη, αλλά επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις γιατί δεν ήθελε να σημειωθεί πρόβλημα στη δεδηλωμένη.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε κάνει κίνηση να επικοινωνήσει με τον πρώην πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει επί του πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιβάλλοντος Γ. Παπανδρέου ο πρώην πρωθυπουργός καταψήφισε το άρθρο για τις τράπεζες θεωρώντας ότι η κύρια αιτία για την πτώση της κυβέρνησής του ήταν οι τράπεζες.

Γιάννης Στουρνάρας

Δε μας είχε συνηθίσει με πολιτικά “καρφώματα” ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Απάντησε με τα ακόλουθα στον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση μομφής που πήγε να του κάνει: «Κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας. Γιατί; Με έπιασε με τη γίδα στην πλάτη; Σφετερίστηκα δημόσιο χρήμα; Παίρνω επίδομα για ανήλικη κόρη; Όχι, το έκανε από κουτοπονηριά».

Ως άθλο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο χαρακτήρισε την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας ο υπουργός Οικονομικών.

Για τις τράπεζες

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περι σκανδάλου είπε ότι «όταν κάνεις αύξηση κεφαλαίου παντού δίνεις έκπτωση σε σχέση με την τιμή αγοράς. Μας είπε ο κ. Α. Τσίπρας ότι αν επιτρέψει το ΤΧΣ να πωληθούν μετοχές κάτω από 1,25 ευρώ θα μας στείλει για κακούργημα» και υποστήριξε ότι τέτοια επιχειρήματα αποτρέπουν τους ιδιώτες από επενδύσεις.

Επισήμανε ότι «με σταθερότητα, νηφαλιότητα, βγάλαμε την οικονομία από την κρίση. Επενδυτές επενδύουν σημαντικά χρήματα σε ελληνικές τράπεζες» και καθόρισε τον επόμενο στόχο της κυβέρνησης λέγοντας ότι «τώρα μπορούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση και για το χρέος και την ελάφρυνσή του. Λάθη έχουν γίνει και αδικίες. Θέλουμε σήμερα να τις αποκαταστήσουμε. Οφείλουμε όλοι να συζητήσουμε σε κοινές αρχές και αξίες. Από εμάς εξαρτάται εάν θα είμαστε σε 10 χρόνια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες».

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση από τη Βουλή κατευθύνθηκαν προς τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα και μίλησε στους συγκεντρωμένους κάνοντας λόγο για έγκλημα που συντελείται μέσα στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση απέρριψε τη δυνατότητα να συζητηθεί πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών και αυτό ενώ την είχε αποδεχθεί για να ακολουθήσει τριήμερη συζήτηση. Στη συνέχεια υπαναχώρησε επικαλούμενη σειρά νομικίστικων επιχειρημάτων. Δεν λογαριάζει το Σύνταγμα, την κοινοβουλευτική διαδικασία ούτε τη Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

«Διαλύει τις επαγγελματικές τάξεις και τις εργατικές σχέσεις την ώρα που δίνει τα πάντα στις τράπεζες. Αποχωρήσαμε για να μην νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία αλλά θα επανέλθουμε και θα λάβουμε μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία. Ο λαός καλείται να δώσει τέλος στην κυβέρνηση των εθελόδουλων στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία».

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet