Πλησιάζει η ώρα για να ξαναστηθούν οι κάλπες
Πολιτική

Πλησιάζει η ώρα για να ξαναστηθούν οι κάλπες

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, με τις πολιτικές εξελίξεις να επιταχύνονται από τις 20 Αυγούστου και μετά. Σημείο εκκίνησης των εξελίξεων θεωρείται η ψήφος εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, όπως διεμήνυσε μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το τρίτο μνημόνιο.

Όπως μετέδωσε το Mega, η κυβέρνηση εξετάζει τρεις πιθανές ημερομηνίες μέσα στον Σεπτέμβριο με πιθανότερη την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου. Πιθανή θεωρείται και η επόμενη Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται και η επιλογή για εκλογές-εξπρές στις 13 Σεπτεμβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει θετικές ψήφους από 162 βουλευτές, δηλαδή το άθροισμα της κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Αν δεν πάρει τις ψήφους αυτές το Μαξίμου θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, με δεδομένο ότι στο επόμενο διάστημα έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου.

Σε αυτή την περίπτωση, για το Μαξίμου η ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης θα έχει ονοματεπώνυμο και αυτό θα είναι Αριστερή Πλατφόρμα.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναζητεί τις επόμενες κινήσεις που δεν θα του χρεώσουν την πτώση της κυβέρνησης. Μια από αυτές είναι η αποχή των βουλευτών που τον στηρίζουν από την ψηφοφορία, ωστόσο αυτό δεν λύνει το πρόβλημα με δεδομένο τον στόχο των 162 βουλευτών που θέτει το Μαξίμου.

Σε άρθρο που αναρτήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο iskra η συντάκτρια θέτει το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσει:

«Θα τη ζητήσει για να «εκθέσει» υποτίθεται τους βουλευτές υπέρμαχους του ‘όχι’ (κάτι για το οποίο είναι βαθιά νυχτωμένη).

Θα τη ζητήσει για να βρει αφορμή και δικαιολογητική βάση προκειμένου να εκδιωχθούν ως παρασυνάγωγοι οι ‘διαφωνούντες’ του ‘όχι’ αφού δεν υπογράφουν δήλωση ‘εμπιστοσύνης’ στο νέο τρίτο μνημόνιο υποδούλωσης και στην εφαρμογή του. Άλλωστε, εδώ και πολύ καιρό, πάγια απαίτηση προς την κυβέρνηση των κυριάρχων της Ε.Ε. και της εγχώριας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας ήταν να απαλλαγούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από τα ‘βαρίδια’ της αριστερής πτέρυγας, τα οποία εμπόδιζαν την ρεαλιστική προσγείωση στη μνημονιακή πεπατημένη.

Θα τη ζητήσει, τέλος, η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε ανεξαρτήτως, σχεδόν, αποτελέσματος, να την αξιοποιήσει ως «καλή» αφορμή, προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές εξπρές εντός του Σεπτεμβρίου. Κι θέλει αυτές τις εκλογές εξπρές η κυβέρνηση, αν είναι δυνατόν και στις 13 Σεπτεμβρίου, γιατί φοβάται, σχεδόν τρέμει, ότι η πάροδος του χρόνου της επιφυλάσσει φθορά και μάλιστα ακατάσχετη και ραγδαία».

Στην περίπτωση που φτάσουμε σε κάλπες -σενάριο που είναι και το πιθανότερο- ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την καλύτερη ευκαιρία να απεμπλακεί από την Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, αφού δεν έχει συμπληρωθεί 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Πηγή: in.gr/Ν.Σ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet