Πολεμικές ιαχές Τσαβούσογλου-Μπαχτσελί, πρόκληση με «Ορούτς Ρέις»
EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER / HANDOUT
Πολιτική

Πολεμικές ιαχές Τσαβούσογλου-Μπαχτσελί, πρόκληση με «Ορούτς Ρέις»

Την παραμονή του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο για ακόμα τρεις μήνες ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο. Παράλληλα ο ακροδεξιός εταίρος στην κυβέρνηση Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έθεσε θέμα Δωδεκανήσων, τονίζοντας ότι μια σύγκρουση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι θέμα χρόνου, ενώ για την πρόσκληση της Μέρκελ προς τις χώρες της Ε.Ε. να στηρίξουν την Ελλάδα είπε ότι ισοδυναμεί με κάλεσμα για «σταυροφορία».

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ», σημείωσε ότι θα εκδίδονται «τμηματικές» Navtex για την παραμονή του «Ορούτς Ρέις» στην Αν. Μεσόγειο, που θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε αιτία πολέμου την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν ενοχλεί την Άγκυρα η επέκτασή τους στο Ιόνιο.

«Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό. Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε.

Την ίδια απειλή εξέπεμψε και ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζητώντας παράλληλα να επανεξεταστεί το σημερινό καθεστώς των Δωδεκανήσων.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα γεωγραφικά, πολιτικά και άλλα χαρακτηριστικά των Δωδεκανήσων, θα αναζωογονήσει τις ελπίδες για ειρήνη και σταθερότητα στο Αιγαίο και θα αντισταθμίσει την αδικία εναντίον της χώρας μας, αν εξεταστεί πάλι το νομικό καθεστώς τους», είπε.

«Είναι αδιανόητο να γυρίσουμε την πλάτη μας στα ιστορικά μας συμφέροντα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Φαίνεται ότι η όρεξη και η επιθυμία της Ελλάδος να την πετάξουν στη θάλασσα έχει φουσκώσει πάλι», τόνισε ο Μπαχτσελί, κάνοντας λόγο για ένα νέο σχέδιο της Ελλάδος να… εισβάλει στην Τουρκία.

«Ο στόχος της Ελλάδος είναι να έρθει πάλι και να καταλάβει τα εδάφη μας από εκεί που την πετάξαμε πριν από 98 χρόνια. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο σχέδιο εισβολής», είπε, που στόχο έχει τον αφανισμό της Τουρκίας και της δημοκρατίας της.

Τονίζοντας ότι μια σύγκρουση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι θέμα χρόνου, η ταχεία μείωση της αντιπαράθεσης θα αποτελούσε μία ειλικρινή προσδοκία για γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης, για επικράτηση της μη-σύγκρουσης και για τελική επίλυση της κρίσης.

Αλλά «η Ελλάδα και τα ανθρωπάκια οι υποστηρικτές της, που δεν βλέπουν και δεν ενδιαφέρονται για τις σοβαρές συνέπειες που θα υποστούν αν παίξουν με τα νεύρα του τουρκικού έθνους, βρίσκονται εν μέσω μιας εκστρατείας προκλήσεων που θα έχει πολύ κακό τέλος», είπε, συμβουλεύοντας την Ελλάδα να αποδεχτεί το διεθνές δίκαιο.

Ο Μπαχτσελί έστρεψε τα βέλη του και κατά της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι η πρόσκληση της Μέρκελ προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να στηρίξουν την Ελλάδα αποτελεί ουσιαστικά ένα κάλεσμα για «σταυροφορία».

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο γραπτό μήνυμά του με την ευκαιρία της αυριανής επετείου της νίκης του τουρκικού στρατού στο Εσκίσεχίρ υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ επί των ελληνικών δυνάμεων, ανέφερε επίσης ότι από το 1821 η Ελλάδα έχει γίνει «ένας κακοήθης όγκος που ενοχλεί το τουρκικό έθνος. Αυτός ό όγκος είτε θα θεραπευτεί (είναι δυνατόν;) ή θα ξεριζωθεί και θα πεταχτεί».

«Στην ελληνική ψυχολογία η εχθρότητα εναντίον της Τουρκίας και του Ισλάμ είναι σε προχωρημένο στάδιο», είπε, κάνοντας λόγο για «πειρατικές φιέστες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο από την Ελλάδα».

«Στη Μεσόγειο έχουν παραταχθεί ο ένας απέναντι από τον άλλον οι δύο στόλοι. Στην πραγματικότητα εκείνοι που έχουν συσπειρωθεί σε δύο διαφορετικά μπλοκ και χαρακώματα είναι εκείνοι που είναι με το δίκαιο και οι άλλοι που είναι στη λάθος πλευρά. Είναι το ηρωικό τουρκικό έθνος και οι άλλοι», ανέφερε ο Μπαχτσελί.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet