Προειδοποίηση E.E. προς Τουρκία για τα Ίμια
Πολιτική

Προειδοποίηση E.E. προς Τουρκία για τα Ίμια

Οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν κριτήριο για την ένταξη στην Ε.Ε. προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τουρκία μία ημέρα μετά τις τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια. Η ίδια προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας φέρεται να συνεχίστηκε και σήμερα ή τουλάχιστον αυτή την εικόνα θέλουν να μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σχολίασε τη χθεσινή επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Χουλουσί Ακάρ, και των αρχηγών των τριών κλάδων στην περιοχή των Ιμίων, ανήμερα της 21ης επετείου από την κρίση που στοίχισε τη ζωή το 1996 σε τρεις Έλληνες αξιωματικούς. «Η ύπαρξη καλών γειτονικών σχέσεων στο μέγιστο δυνατό επίπεδο είναι ένα σημαντικό κριτήριο που θέτουμε προς τις χώρες του προενταξιακού διαλόγου» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Προτού λάβει τον λόγο ο κ. Σχοινάς και η βοηθός του Μάγια Κοτσίγιαντσιτς υπενθύμισε τη σύσταση που είχε γίνει σε Τουρκία και Ελλάδα για να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας ότι η σύσταση αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται εν ισχύ.

Στην Τουρκία, πάντως, συνεχίζονται τα δημοσιεύματα που πυροδοτούν την ένταση γύρω από το θέμα των Ιμίων. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν τηλεγραφήματα των πρακτορείων ειδήσεων Anadolu και Dogan (DHA), σύμφωνα με το οποία υπήρξε νέα ένταση στα Ίμια, στις 14:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος. Τα δύο τουρκικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι στην περιοχή των βραχονησίδων έπλευσαν το μεσημέρι ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο προερχόμενο από την Κω και δύο σκάφη του Λιμενικού από την Κάλυμνο. Σε 15 λεπτά έσπευσε επί τόπου το περιπολικό σκάφος Kas (P1208) του τουρκικού Ναυτικού και λίγο αργότερα άλλα τέσσερα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής, ανεβάζοντας τον αριθμό των τουρκικών πλοίων που βρίσκονταν γύρω από τις βραχονησίδες σε πέντε. Έπειτα από 10 λεπτά έντασης, η κατάσταση εκτονώθηκε με την απομάκρυνση, όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά δημοσιεύματα, των ελληνικών σκαφών από την περιοχή.

Ωστόσο, πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα διαψεύδουν ότι υπήρξε οποιοδήποτε νέο επεισόδιο. Στην περιοχή βρισκόταν σήμερα η κανονιοφόρος «Νικηφόρος», η οποία δεν κατέγραψε καμία τέτοια δραστηριότητα όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα.

Πηγή: in.gr/Γιάννης Μανδαλίδης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet