Πώς η Συμφωνία των Πρεσπών αλλάζει την εικόνα της Βουλής
Πολιτική

Πώς η Συμφωνία των Πρεσπών αλλάζει την εικόνα της Βουλής

«Εκρηκτικό» αποδεικνύεται το μείγμα της προσμονής της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, μετά την ψήφισή της σε εκείνη της ΠΓΔΜ, και άτυπης προεκλογικής περιόδου. Τρεις από τις επτά Κοινοβουλευτικές Ομάδες της υπάρχουσας Βουλής απειλούνται άμεσα με… διάλυση πριν ή και κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η τελευταία και κρίσιμη ψήφος στη γείτονα αναμένεται στις 15 Ιανουαρίου 2019 και έπειτα το ελληνικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να επικυρώσει και εκείνο με τη σειρά του τη Συμφωνία. Όταν λοιπόν και αν φτάσει στην ελληνική Βουλή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Ανάμεσα σε αυτούς που θα κληθούν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες να αφήσουν τις θέσεις τους και οι Τέρενς Κουίκ και η Έλενα Κουντουρά.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Η υπουργός Τουρισμού δεν έχει ακόμα εκφραστεί κατά της Συμφωνίας, ενώ ο Τέρενς Κουίκ αν και δεν μετρά στην πλειοψηφία θεωρείται – κατά τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος – ότι «έθεσεν εαυτόν εκτός κόμματος», κάτι που θέτει εν αμφιβόλω την παραίτηση των δύο από το κυβερνητικό σχήμα.

Ξεκινώντας λοιπόν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, σίγουρη πρέπει να θεωρείται η ψήφος του Θανάση Παπαχριστόπουλου υπέρ της Συμφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι αν τεθεί από τον Πάνο Καμμένο ζήτημα «κομματικής πειθαρχίας» η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ., θα μείνει με 6. Ακόμα και στην περίπτωση άλλωστε που ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του και μετά την ψήφο υπέρ των Πρεσπών, παραδώσει την έδρα του, αυτή πηγαίνει στον «εκτός κόμματος» Τέρενς Κουίκ.

Το Ποτάμι

Η τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έπιασε και το ζήτημα της επικείμενης συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί να μην πήρε ξεκάθαρη θέση για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα, αποφάσισε όμως να διαφανεί ότι δεν θα τεθεί θέμα «κομματικής πειθαρχίας» και οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το Ποτάμι κάνει «την ανάγκη φιλοτιμία», καθώς με δεδομένο το χάσμα που χωρίζει τους βουλευτές του κόμματος, ενδεχόμενη απόφαση με «κομματική πειθαρχία» θα διέλυε την επόμενη κιόλας μέρα την Κ.Ο. του κόμματος, καθώς ήδη 3 τουλάχιστον από τους 6 βουλευτές έχουν αποφασίσει τη στάση τους ανεξάρτητα από την απόφαση του κόμματος. «Όχι» στην περίπτωση των Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Αμυρά, «Ναι» σε εκείνη του Σπύρου Δανέλλη. Θετικοί πάντως εμφανίζονται απέναντι στην Συμφωνία τόσο ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς, όσο και ο Σπύρος Λυκούδης.

Η Ένωση Κεντρώων

Σε ό,τι αφορά στην Ένωση Κεντρώων, δεν θα έμπαινε καν στη συζήτηση σχετικά με την στάση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν η ύπαρξη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας δεν κρεμόταν από μια κλωστή.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Βασίλη Λεβέντη αριθμεί αυτή την ώρα μόλις 5 βουλευτές, δηλαδή το ελάχιστο επιτρεπόμενο. Αν λοιπόν ένας ακόμα βουλευτής αποσκιρτήσει, τότε η ομάδα του Βασίλη Λεβέντη, θα βρεθεί στους… ανεξάρτητους, με τον ίδιο τον πρόεδρο να μην μπορεί καν να μιλήσει μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων στις διαδικασίες της Βουλής.

Υποψηφιότητα για αποσκίρτηση έχει θέσει εδώ και καιρό ο Γιάννης Σαρίδης. Πρώτα με την «κόντρα» του με τον επίσης βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Καβαδέλλα και τώρα, με την αποκάλυψή του ότι δεν μπορεί να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Την Τρίτη και αν ο κ. Σαρίδης αποφασίσει να μην καταψηφίσει, ο Βασίλης Λεβέντης θα κληθεί να αποφασίσει ανάμεσα στην συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και της… ύπαρξής της. Ο Γιάννης Σαρίδης μπορεί μετά τον προϋπολογισμό να «μην μπορεί» να καταψηφίσει και τη Συμφωνία αν και ο ίδιος πάντως, έχει μιλήσει στο παρελθόν εναντίον της.

Το σενάριο για Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητους Έλληνες

Τα σοβαρά ζητήματα συνοχής των μεν Ανεξαρτήτων Ελλήνων με την εισαγωγή της Συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο και των ήδη υπαρχόντων στην Ένωση Κεντρώων, ίσως οδηγήσει και σε άλλες προσεγγίσεις, όπως αυτή μεταξύ των κομμάτων του Βασίλη Λεβέντη και του Πάνου Καμμένου. Αν και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μιλά συχνά πυκνά και με σφοδρότητα κατά του υπουργού Άμυνας, ο τελευταίος τόνισε στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή την ταύτισή τους στο θέμα της Συμφωνίας.

Την επομένη κιόλας ο Βασίλης Λεβέντης ρωτήθηκε σχετικά και αν και αρνήθηκε ενδεχόμενο συνεργασίας, δεν το απέκλεισε για το μέλλον. Αν λοιπόν η ύπαρξη κάποιας εκ των δύο ομάδων τεθεί υπό αμφισβήτηση, ίσως η συνεργασία μεταξύ τους να ήταν, μια κάποια λύση.

Το Κίνημα Αλλαγής

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι το μοναδικό ερωτηματικό σε ό,τι αφορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής. Τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχουν πάρει θέση υπέρ της λύσης του «Μακεδονικού» και αν και θέτουν διάφορους αστερίσκους, δεν έχουν διαφωνήσει με τη Συμφωνία στους τόνους των υπολοίπων.

Έτσι το ζήτημα φτάνει στο αν η Φώφη Γεννηματά θα βάλει ζήτημα «κομματικής πειθαρχίας» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος. Αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα καθώς το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ενιαίο κόμμα, αλλά συνασπισμός κομμάτων. Αν παρ’ όλα αυτά τεθεί τέτοιο ζήτημα τότε – και στην περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει υπέρ της Συμφωνίας – ο πρόεδρός της θα κληθεί να επιλέξει είτε να καταψηφίσει μια συμφωνία με την οποία θα συμφωνεί ή να γίνει ο δεύτερος – μετά το Ποτάμι – που θα εγκαταλείπει το ενωτικό εγχείρημα.

Οι ανεξάρτητοι

Μόλις δύο από τους 10 ανεξάρτητους κρίνονται «ύποπτοι» για στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Πρόκειται για την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα και τον Χάρη Θεοχάρη.

Η μεν υφυπουργός, αν και μετά τη διαγραφή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, φέρεται να προσέγγισε την κυβέρνηση μέσω των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δεν μοιάζει πρόθυμη να τους ακολουθήσει στη μη στήριξη της Συμφωνίας. Ποιος άλλωστε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η υπουργοποίησή της από έναν χώρο παντελώς ξένο προς εκείνη να έγινε με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνο στην διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στο κεντροδεξιό ακροατήριο, αλλά και στο μέτρημα των «κουκιών» για τη Συμφωνία.

Επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να ενταχθεί στα ψηφοδέλτιά του, είχε πάντως και ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος όμως μιλά και με άλλα κόμματα. Η στάση που θα κρατήσει στην συγκεκριμένη ψηφοφορία πιθανώς θα καταδείξει και πού προσανατολίζεται ο ίδιος, ο οποίος πάντως έχει εκφραστεί στο παρελθόν θετικά για τη συμφωνία.

Οι υπόλοιποι

Δεδομένη θεωρείται η συνοχή των υπόλοιπων τεσσάρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων, αυτές δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της Χρυσής Αυγής, όπου φυσικά και εκ του ασφαλούς μπαίνει, όπως και σε κάθε ψηφοφορία, θέμα «κομματικής πειθαρχίας».

Ο μόνος που έχει εκφράσει διαφωνίες είναι ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος όμως το συνηθίζει, ψηφίζοντας έπειτα χωρίς παραπάνω συζητήσεις.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet