Σε εγρήγορση η Αθήνα μετά την τουρκική Navtex
EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER / HANDOUT
Πολιτική

Σε εγρήγορση η Αθήνα μετά την τουρκική Navtex

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται η ελληνική διπλωματία και οι ένοπλες δυνάμεις, μετά τη ναυτική οδηγία (Navtex) που εξέδωσε η Τουρκία για τη διεξαγωγή ερευνών στον θαλάσσιο χώρο νοτίως και ανατολικώς του Καστελόριζου από χθες έως τις 2 Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση χθες στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα» ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την Άγκυρα για το γεγονός ότι έσπευσε να προσθέσει «έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

Επισήμανε παράλληλα ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις «με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα» και πρόσθεσε πως «η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης».

«Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο» τόνισε.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. έθεσε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τη γειτονική χώρα «να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της».

Παρέμβαση για το θέμα υπήρξε και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κάλεσε την Τουρκία να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της, κάνοντας πάντως λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet