Σε φορτισμένο κλίμα η συζήτηση για το 3ο μνημόνιο στην “ξενυχτισμένη” Βουλή
Πολιτική

Σε φορτισμένο κλίμα η συζήτηση για το 3ο μνημόνιο στην “ξενυχτισμένη” Βουλή

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για την επικύρωση του τρίτου μνημονίου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 02:00 τα ξημερώματα(!) μετά τη μεγάλη καθυστέρηση της συζήτησης στις Επιτροπές και την προσωρινή εμπλοκή στη Διάσκεψη των Προέδρων. Συγκεκριμένα, η  κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε προτείνει να ξεκινήσει η συνεδρίαση το πρωί, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, πρότεινε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια, πρόταση που τελικά υπερίσχυσε.

Μετά από πρόταση του κ. Φίλη, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις 07:00 το πρωί και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία. Η Πρόεδρος της Βουλής είχε προτείνει να εξαντλήσει η Βουλή το 10ωρο.

Πριν από την έναρξη της συζήτησης, η κ. Κωνσταντοπούλου παρέδωσε την έδρα της στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο. Πριν παραδώσει την έδρα της είπε: «Κάποτε είχα πει ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει μνημόνιο. Συγγνώμη για την πλάνη μου».

Οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια

Ένταση μεταξύ της Ν.Δ. και του Ευκλείδη Τσακαλώτου επικράτησε στη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών, όταν επιτέθηκε σε βουλευτές της Ν.Δ., με τον πρόεδρο του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να τού λέει μεταξύ άλλων: «Ακούς τι σου λέω; Δεν θα μας προκαλείτε. Αν μας προκαλείτε θα απαντήσουμε καταλλήλως».

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο κ. Τσακαλώτος είχε σημειώσει ότι τα πράγματα είναι απλά.

«Στις 16:00 υπάρχει Eurogroup. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, με ψηφισμένη την δανειακή σύμβαση. Εάν δεν υπάρχουν αυτά, μαζί με τις τροπολογίες, δεν θα υπάρχει απόφαση από το Eurogroup θα πάμε στη διαδικασία του δανείου γέφυρας» σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι οι στόχοι για την επόμενη τριετία αφορούν σε μία ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Χαρακτήρισε υπερβολική τη σύγκριση με προηγούμενα μνημόνια και σημείωσε ότι «στις συγκεκριμένες συνθήκες, με τους δεδομένους περιορισμούς, αποτελεί την καλύτερη συμφωνία στην οποία μπορούσαμε να φτάσουμε».

Υπάρχουν τεράστιες μετατοπίσεις, συμβιβασμοί σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε, σημείωσε ο κ. Σταθάκης. Έκανε λόγο για διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με το τι περιθώρια υπήρχαν και στο εάν υπήρχαν βιώσιμες εναλλακτικές πιο αξιόπιστες και πιο κοντά στις αξίες που ήθελε να κινηθεί η κυβέρνηση.

Ο κ. Μάρδας δέχθηκε σφοδρά πυρά από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Ο κ. Μάρδας άλλαξε τον τίτλο του νομοσχεδίου και σαν τους καλόγερους που βαφτίζουν το κρέας ψάρι το έκανε συνταγματικό. Έτσι γίνονται συνταγματικές οι ρυθμίσεις; Αυτά τα τρικ χρησιμοποιούσε ο κ. Βενιζέλος για να κάνει συνταγματικές τις εκτροπές» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης. «Μπορείτε να πετσοκόβετε συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να το χαρακτηρίζετε αυτό συνταγματικό; Είναι ντροπή αυτό που κάνετε, συνταγματική εκτροπή» σημείωσε. «Δείχνει το θέατρο του παραλόγου σε αυτή την αίθουσα. Λυπάμαι και για την κυβέρνηση και για τη δική σας στάση. Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μάρδα.

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι το τρίτο μνημόνιο είναι και τυπικά γεγονός, «με τις υπογραφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είναι άξιοι συνεχιστές της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Όλοι μαζί θα ψηφίσουν τον νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού». «Μάταια ο κ. Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθούν να εμφανιστούν ότι παίρνουν μέτρα προς το συμφέρον των λαϊκών αναγκών που έχουν καταθέσει το νέο μνημόνιο του αίσχους». Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το νέο μνημόνιο βαθαίνει τη δυστυχία του λαού.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ξεκίνησε την ομιλία της… καλημερίζοντας τους βουλευτές (καθώς πλησίαζε 07:00 το πρωί) και σημείωσε: «Πρώτη φορά Αριστερά, τρίτη φορά μνημόνιο, το πιο σκληρό μνημόνιο». Σημείωσε ότι το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο ενταφιάζεται από αυτούς που το δημιούργησαν. «Το copyright του μνημονίου ανήκει αποκλειστικά σε σας κ. Τσίπρα και κ. Καμμένε, όλες οι αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα φέρουν την υπογραφή σας» τόνισε.

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, είπε ότι στις 04:00 τα ξημερώματα που συζητείται το νομοσχέδιο μόνο πραξικοπήματα γίνονται. Με το μνημόνιο θα βρεθούμε σε νέα αδιέξοδα, είπε.

Υπάρχει στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει εναλλακτική λύση, χτυπώντας τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή, εν κατακλείδι να χτυπήσουμε τα τζάκια των βαρόνων, σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης (Ν.Δ.) είπε ότι η Ελλάδα έφτασε εδώ γιατί πληρώνει τον λαϊκισμό και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης. Το ότι στηρίζουμε τη συμφωνία δεν σημαίνει ότι δίνουμε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Κάλεσε την κυβέρνηση να καταστήσει «κτήμα της» το τρίτο μνημόνιο.

Ο Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) έκανε λόγο για αντιμνημονιακή απάτη που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και σημείωσε ότι η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση ήταν μια φούσκα. Σημείωσε ότι το «όχι» του Ποταμιού είναι «όχι» στη χρεοκοπία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε τον λαό, καλλιέργησε φρούδες ελπίδες, δήλωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), σημειώνοντας ότι ο διαχωρισμός μνημόνιο – αντιμνημόνιο είναι ψεύτικος. Έκανε, επίσης, λόγο για νέα βάρβαρα μέτρα που δεν τόλμησαν να λάβουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει το πακέτο των 86 δισ. ευρώ αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, προτείνοντας την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου.

Ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) είπε ότι τελειώνει ο ψεύτικος διαχωρισμός μνημονιακού – αντιμνημονιακού. «Τελειώνει και ο αριστερός λαϊκισμός, σπάει και αυτό το σπυρί» σημειώνει. Πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραδόθηκε αμαχητί και έφερε διατάξεις που το ΠΑΣΟΚ δεν είχε διανοηθεί.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανακοίνωση εκ μέρους της Ζωής Κωνσταντοπούλου της εισήγησης της Διάσκεψης των Προέδρων να μην συζητηθούν -ως αντισυνταγματικές- στη σημερινή συνεδρίαση οι δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι το πρώτο μνημόνιο της Αριστεράς συζητείται με αυτή τη διαδικασία, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης και για «μεθοδεύσεις» της Προέδρου της Βουλής.

Σε τοποθέτησή του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι είναι πολιτικό θράσος να μιλά η κυβέρνηση για κατεπείγον, «όταν εσείς οι ίδιοι μας κατηγορούσατε για τον ίδιο λόγο». «Απαιτώ μια συγγνώμη» σημείωσε. Ο κ. Τσακαλώτος νομίζει ότι δεν θα τον θυμόμαστε, επειδή έρχεται στη σκιά του κ. Βαρουφάκη, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες για τις συντάξεις.

Μετά από ψηφοφορία στη Βουλή, αποφασίστηκε οι τροπολογίες να εισαχθούν στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με το βλέμμα στο αυριανό Eurogroup και εν μέσω έντονων συγκρούσεων στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκρηκτικό και με ενδιαφέρον αναμένεται ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν «όχι». Κρίσιμη θεωρείται η διατήρηση των 120 βουλευτών, αριθμός αναγκαίος, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να διατηρηθεί στη ζωή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού που ενδεχομένως θα δώσει το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει και το πολιτικό μανιφέστο του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση κόντρα στο μνημόνιο ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού.

Το Μαξίμου έδωσε σκληρή απάντηση στο κείμενο Λαφαζάνη οριστικοποιώντας ουσιαστικά τη ρήξη: «Η απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανακοινώσει σήμερα, σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, το πρόπλασμα νέου πολιτικού φορέα, οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet