Σταυροδρόμι το Νταβός για το Σκοπιανό
Πολιτική

Σταυροδρόμι το Νταβός για το Σκοπιανό

Να βρει την άκρη του νήματος στο Σκοπιανό επιζητεί ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός. Στο Μαξίμου δεν έχουν πάψει να εκτιμούν ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει επιδείξει προσπάθεια συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης, αλλά οι αρχικές προσδοκίες που υπήρχαν στην κυβέρνηση πριν «κλειδώσει» αυτή η συνάντηση, ότι δηλαδή ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και στην τελική λύση, φαίνεται να διαψεύδονται. Έτσι, τις τελευταίες ώρες έχουν πέσει οι τόνοι, εν αναμονή και της συνάντησης.

Μια σημαντική παράμετρος είναι, άλλωστε, οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και οι αντιδράσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν το σύνολο της διαπραγμάτευσης σε ναυάγιο -ιδιαίτερα από τη στιγμή που τίθεται ως προϋπόθεση η συνταγματική αναθεώρηση για την απαλοιφή των αλυτρωτικών στοιχείων και το δημοψήφισμα που πρέπει να ακολουθήσει. Τα αλυτρωτικά στοιχεία είναι, ούτως ή άλλως, ένα θέμα που θα τεθεί ευθέως από τον πρωθυπουργό στη συνάντηση με τον ομόλογό του, ενώ η ελληνική θέση για την ονομασία παραμένει σταθερή: σύνθετη, με «γεωγραφικό ή χρονικό» προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων.

Αναλόγως της εξέλιξης της συνάντησης, θα κριθούν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Έτσι, εάν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται βέβαιη η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, με κατ’ ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις, όπως είχε γίνει με το Κυπριακό, καθώς το σενάριο της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δείχνει να απομακρύνεται.

Δεδομένη θεωρείται πάντως η σκλήρυνση της στάσης του Μαξίμου απέναντι στη Ν.Δ., επιχειρώντας να της χρεώσει «ακροδεξιές λογικές» και να τη φέρει προ των ευθυνών της. Ενδεικτικό είναι το βίντεο που δημοσιοποίησε το Μαξίμου, το οποίο παρουσιάζει δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη από το 2008 και την επισήμανσή της ότι το όνομα «Νέα Μακεδονία» θα μπορούσε να αποτελέσει λύση. «Συμφωνεί ή διαφωνεί η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε προς την πλευρά της οδού Πειραιώς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα εντείνει την πίεσή της και προς το Κίνημα Αλλαγής, καθώς δεν είναι κρυφό ότι η κυβέρνηση προσδοκά στις ψήφους Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, ιδιαίτερα μετά τις διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις με τους ΑΝΕΛ.

Νέο μήνυμα στον κυβερνητικό εταίρο έστειλε, άλλωστε, χθες ο Πάνος Σκουρλέτης. «Ο κ. Καμμένος απλώς διαφωνεί» και «εκφράζει τη θέση των ΑΝΕΛ, όχι της κυβέρνησης», είπε (Real FM) ο υπουργός Εσωτερικών, συνιστώντας στους ΑΝΕΛ «να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, διότι δημιουργείται δυναμική που υπονομεύει μια πραγματικά εθνική προσπάθεια».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet