Στην Αθήνα ο Νίμιτς – Κινητικότητα στα Σκόπια
Πολιτική

Στην Αθήνα ο Νίμιτς – Κινητικότητα στα Σκόπια

Η άφιξη του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα και οι σημερινές του συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά σηματοδοτούν την επανέναρξη της διαδικασίας διαλόγου στη βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει στις δύο πλευρές.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και να διαπιστώσει πόσο κοντά είναι η ελληνική πλευρά στο πλέγμα προτάσεων που έχει καταθέσει ο Αμερικανός διπλωμάτης, μια ημέρα πριν βρεθεί στα Σκόπια, όπου θα πραγματοποιήσει αντίστοιχες συναντήσεις με την εκεί πλευρά. Πριν τον κ. Κοτζιά, ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί το πρωί της Τρίτης 30 Ιανουαρίου 2018 με τον αρμόδιο τομεάρχη εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Μας είχε άλλωστε προϊδεάσει, όταν, στις δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη, είχε ζητήσει από την αντιπολίτευση και στις δύο χώρες, να βοηθήσουν τη διαδικασία εποικοδομητικά.

Ο κ. Νίμιτς θα πληροφορηθεί από τον κ. Κοτζιά για τις προτάσεις που προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση στα Σκόπια, αναφορικά με την ονομασία (που επιθυμεί να είναι αμετάφραστη και στη σλαβική γλώσσα), αλλά και την απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Στα Σκόπια, η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε ότι ούτε στη γειτονική χώρα υπάρχει ενιαία γραμμή, ενώ και στον κυβερνητικό συνασπισμό, μεταξύ του Ζάεφ και του αναπληρωτή πρωθυπουργού Οσμάνι υπάρχει διγογνωμία -τουλάχιστον δημοσίως- αναφορικά με το εάν θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα σε έναν τελικό συμβιβασμό. Ο κ. Ζάεφ έχει δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα φέρει την οποιαδήποτε τελική συμφωνία σε δημοψήφισμα, ενώ ο κ. Οσμάνι (που προέρχεται από το κόμμα των Αλβανόφωνων DUI) θεωρεί πως η προοπτική εισόδου της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω. Πάντως στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας οι αντιδράσεις είναι ήπιες – ακόμη και τα στελέχη του VMRO, του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, έχουν κρατήσει χαμηλούς τόνους στην κριτική που ασκούν στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Μάλιστα η ηγεσία του, βρίσκονταν χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να τους ασκηθεί σαφής πίεση για υιοθέτηση συναινετικής γραμμής με την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Πηγή: reader.gr/ Απόστολος Μαγγηριάδης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet