Στη Βουλή η υπόθεση της Novartis
Οικονομία-Αγορά

Στη Βουλή η υπόθεση της Novartis

Πολιτική διάσταση λαμβάνει η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, η οποία παραπέμπεται στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η έρευνα αφορά δέκα πρώην υπουργούς και δύο πρώην πρωθυπουργούς και η σχετική δικογραφία κατά το ένα σκέλος διαβιβάζεται στη Βουλή, με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι εμπλεκόμενοι δέκα πρώην υπουργοί Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης κατείχαν υπουργικό θώκο από το 2006 έως τις αρχές του 2015, με βάση το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας όσο αφορά στους δέκα πρώην υπουργούς.

Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για δωροδοκία, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και για τα πολιτικά και μη πρόσωπα, όσον αφορά στο αδίκημα του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η σχετική έρευνα έχει ολοκληρωθεί, αφορά στη χρονική περίοδο 2010-2015 και ενδεχόμενες διώξεις θα συνδέονται με το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Ήδη, το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρίσκεται στον Άρειο Πάγο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αυτές αναμένεται να ενταθούν αν η υπόθεση φτάσει στη Βουλή και εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Novartis σχολίασε ότι «έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας μας στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις Αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή τη στιγμή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, βρέθηκε νωρίτερα στην εισαγγελία του Άρειου Πάγου. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Ο υπουργός  Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.

»Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες. Επίσης,  ο υπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για Novartis

Εκτάκτως συνεδριάζει το Μέγαρο Μαξίμου σήμερα στις 20:00 για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση Novartis. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και ο νυν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ένας από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς που φέρεται να συνδέεται με την υπόθεση, ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet