Στον… αστερισμό των προγραμματικών δηλώσεων
Πολιτική

Στον… αστερισμό των προγραμματικών δηλώσεων

Στον ρυθμό των προγραμματικών δηλώσεων, οι οποίες αποφασίσθηκε χθες να μετατεθούν για μια ημέρα και να γίνουν την Κυριακή το απόγευμα και όχι το Σάββατο, όπως είχε αρχικά ειπωθεί, κινούνται στην κυβέρνηση.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου και η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτο για τις διαπραγματεύσεις που είχαν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Επίσης οι δεσμεύσεις που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επανέλαβε έναντι των δανειστών για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς επέβαλαν την περαιτέρω επεξεργασία και την κοστολόγηση των εξαγγελιών στις οποίες θα αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν και επισήμως τηρείται σιγή ιχθύος για το εύρος των ανακοινώσεων του κ. Τσίπρα, υπάρχουν εξαγγελίες, όπως για παράδειγμα η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που δεν μπορούν να μετατεθούν χρονικά. Και με δεδομένη την υστέρηση εσόδων τον πρώτο μήνα του 2015 το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης έχει ήδη τους πρώτους «πονοκεφάλους» αναζητώντας τρόπους να καλύψει την «τρύπα» που θα αφήσουν πίσω τους οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν. Ανησυχία δεν υπάρχει για μέτρα των οποίων το δημοσιονομικό κόστος είναι μικρό, όπως η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ και των σχολικών φυλάκων, ενώ τα πιο κοστοβόρα, όπως η θέσπιση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, θα περιμένουν τα πρώτα αποτελέσματα, για παράδειγμα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη φορολογία του λεγόμενου μεγάλου κεφαλαίου και ειδικών ομάδων πληθυσμού, για να τα χρηματοδοτήσουν.

Εντός αυτού του κλίματος δεν αποκλείεται σήμερα ή αύριο να συνεδριάσει εκ νέου το κυβερνητικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τις προγραμματικές  δηλώσεις.

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου αποτιμούν πολύ θετικά τις συγκεντρώσεις, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις χθες το απόγευμα για τη στήριξη της νέας κυβέρνησης.

Όπως λένε, οι συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν διαδικτυακά με πρωτοβουλία πολιτών και χωρίς καμία συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρά το γεγονός πως και κινηματική εμπειρία διαθέτει και δυνατότητα να κινήσει σχετικές διαδικασίες διαθέτει, προτίμησε «να μην καπελώσει κομματικά» την πρωτοβουλία.

Οι συγκεντρώσεις αυτές, όπως λένε στο Μαξίμου, είναι  οι πρώτες εδώ και δεκαετίες που γίνονται για τη στήριξη μιας κυβέρνησης και όχι για διαμαρτυρία, ενώ διεξήχθησαν χωρίς την παρουσία αστυνομικών, χωρίς τα γνωστά κάγκελα στο Σύνταγμα, με τον κόσμο να έχει τη δυνατότητα να ανέβει ακόμη και τα σκαλιά της Βουλής, οι πόρτες της οποίας ήταν ανοιχτές, χωρίς να συμβεί το παραμικρό παρατράγουδο.

Θετικά κρίνουν και το γεγονός ότι οι πολίτες αντέδρασαν με ψυχραιμία στην προχθεσινή απόφαση του Μάριο Ντράγκι να κόψει τη «φθηνή» γραμμή χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και το ότι οι εκροές από τις τράπεζες ήταν χθες στα συνηθισμένα επίπεδα.

Πηγή: naftemporiki.gr/Δημήτρης Χατζηνικόλας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet