Συνάντηση Αλ. Τσίπρα και Ζ. Κλοντ Γιούνκερ στο… περιθώριο των “τελεσιγράφων”
Πολιτική

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα και Ζ. Κλοντ Γιούνκερ στο… περιθώριο των “τελεσιγράφων”

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει εκτάκτως το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, o οποίος επικοινώνησε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει και τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Eυρωπαϊκές διπλωματικές πηγές έλεγαν αργά το βράδυ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο κ. Γιούνκερ προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα επειγόντως στις Βρυξέλλες, καθώς ο επικεφαλής της Κομισιόν είναι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα προκύψει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις και συνομιλίες και όχι μέσω τελεσιγράφων.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η προσέγγιση που επετεύχθη τόσο ανάμεσα στις θέσεις των θεσμών μεταξύ τους όσο και μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας στη «μίνι» σύνοδο του Βερολίνου ήρθε ως συνέπεια των προσπαθειών του ίδιου του Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι τώρα υπάρχει μια ευκαιρία, μέσα από προσωπικές επαφές και συζήτηση, να υπάρξει κατάληξη και συμφωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει αναλυτικά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, καθώς τα χρονικά και χρηματοδοτικά περιθώρια στενεύουν και ενώ παράλληλα θα διεξάγεται και η συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν θα γίνει το βράδυ.

Το Reuters μετέδιδε νωρίτερα ότι οι διεθνείς πιστωτές έχουν καταλήξει στις βασικές γραμμές της συμφωνίας που θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που διαρκούν τέσσερις μήνες.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων, το κείμενο «καλύπτει όλες τις πολιτικές-κλειδιά και αντανακλά τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων».

Ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωνε στο Reuters ότι το κείμενο αυτό θα συζητηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη, ενώ ένας δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωνε ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα ενημερώσουν τον κ. Τσίπρα τηλεφωνικά για την πρόταση εντός ωρών.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet