Συντάξεις: Ο «σχεδόν πολύ αισιόδοξος» κύριος Τσακαλώτος
Οικονομία-Αγορά

Συντάξεις: Ο «σχεδόν πολύ αισιόδοξος» κύριος Τσακαλώτος

Ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα για την αξιολόγηση των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών – μελών της Ευρωζώνης από την Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου κι έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει στο ένα από τα δύο εναλλακτικά σενάρια που παρουσίασε για τις συντάξεις. Αν θα επιμείνει, δηλαδή, στη μη περικοπή τους ή θα προχωρήσει στην παραδοχή των περικοπών έως ότου πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις οι εταίροι και ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Δηλαδή, στο Eurogroup του Δεκεμβρίου και πάντως πριν από την ψήφιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή (σ.σ.: μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου).

Παρά το γεγονός ότι στο διεθνή Τύπο κάνουν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα για ανησυχία των αγορών σχετικά με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για τις συντάξεις και το μήνυμα με νόημα από την πλευρά του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι υπάρχουν μεν τα περιθώρια για υιοθέτηση του ευνοϊκού σεναρίου του προϋπολογισμού, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη συμφωνήσει, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε κάτι παραπάνω από αισιόδοξος. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στην ΕΡΤ «σχεδόν πολύ αισιόδοξος», εκτιμώντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση κάθε μέρα που περνάει πείθει όλο και περισσότερους ότι είμαστε πολύ κοντά στην τελική απόφαση. «Έχουμε πολύ ισχυρά επιχειρήματα και δεν είναι εύκολο οι υπουργοί Οικονομικών να πουν να κόψει τις συντάξεις μια χώρα με 3,5% πλεόνασμα», είπε χαρακτηριστικά. Η αισιοδοξία του δε εκφράστηκε μέσα από την τοποθέτησή του ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να εφαρμοστούν ακόμη και τα αντίμετρα έως το 2022 και όχι να «θυσιαστούν» για χάρη των συντάξεων.

Ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε εξάλλου ως επιχείρημα αυτό που «διάβασε» η κυβέρνηση από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Ότι, δηλαδή, το μέτρο των συντάξεων είναι δημοσιονομικό για την Ελλάδα και όχι διαρθρωτικό, όπως ακριβώς υποστηρίζει η Αθήνα και διαφωνεί με αυτήν την τοποθέτηση μόνο το ΔΝΤ. Αυτό που επιδιώκει, άλλωστε, η κυβέρνηση είναι να πάρει το «πράσινο φως» από τους εταίρους και να προχωρήσει με νόμο στην ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, ει δυνατόν πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και γενικότερα τις οικονομικές εξελίξεις και την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου μήνα, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει σήμερα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ), από κοινού με τον Γιώργο Χουλιαράκη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet