ΣΥΡΙΖΑ: Απέτυχε η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Απέτυχε η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την έκθεση της BlackRock και την ανάγκη περί πρόσθετων κεφαλαίων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει ότι η έκθεση της BlackRock συνιστά απόδειξη της αποτυχίας της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αμέσως μετά την επικείμενη συμφωνία με την τρόικα και τη δημοσιοποίηση των επιπρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που προκύπτουν από τη νέα έκθεση της Black Rock, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για αλλαγή των όρων ανακεφαλαιοποίησης, που τόσες αντιδράσεις προκάλεσε τον περασμένο Ιανουάριο. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις μας το προηγούμενο διάστημα, τελικά θα προχωρήσουν στο ξεπούλημα των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν πρόσφατα με δημόσιο χρήμα και αποτελούν δημόσια περιουσία, εγείροντας τεράστια ζητήματα, οικονομικά, πολιτικά και ηθικά.

Η διαπίστωση ότι υπάρχει ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ύψους 5 δισ., χωρίς μάλιστα στη νέα έκθεση της Black Rock να έχει συμπεριληφθεί το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, αποτελεί απόδειξη της αποτυχίας της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης.

Με αυτήν την εξέλιξη διαψεύδονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τόσο οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και οι διάφορες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και τραπεζικών στελεχών, ότι δεν επρόκειτο να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Τι πρέπει να περιμένουμε άραγε από τα νέα stress tests, που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2014 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα γίνουν με αυστηρότερα σενάρια;

Στη συνέχεια, υπενθυμίζουμε τις αρχικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης ότι οι μετοχές των τραπεζών επρόκειτο να ανακτηθούν από τους ιδιώτες μετόχους σε τέτοιες τιμές, ώστε τελικά να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον τα 25 δισ, που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση, και να ακυρωθεί ισόποσο δημόσιο χρέος.

Εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο θα περιγράφονται διαδικασίες για την άντληση νέων κεφαλαίων από τις τράπεζες, που έχουν λάβει κρατική βοήθεια, με τρόπο που να προκύπτει ζημιά για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα στο ΤΧΣ να υποβάλει άμεσα δημόσια προσφορά για την εξαγορά των warrants των τραπεζών σε είδος, δηλαδή για ανταλλαγή των warrants με μετοχές, που αυτή τη στιγμή έχει στην ιδιοκτησία του το Ελληνικό Δημόσιο (περιπτώσεις Alpha, Πειραιώς και Εθνική). Έτσι, το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων θα αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αποδεσμευθούν από τον έλεγχο του ΤΧΣ.

Για τη μεν Eurobank, που ανακεφαλαιοποιήθηκε 100% με δημόσιο χρήμα, υπενθυμίζουμε ότι με σειρά αποφάσεών τους ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της ΤτΕ επιφύλαξαν προνομιακή μεταχείριση του μεγαλομετόχου Λάτση, στον οποίο επιτράπηκε να «δραπετεύσει» από τη Eurobank και να γίνει μέτοχος της Εθνικής, χωρίς να καταβάλει το μέρος της ζημιάς, που του αναλογούσε. Είναι άραγε τυχαίο ότι η ζημιά, που του χαρίστηκε, είναι ίση με τα απαιτούμενα νέα κεφάλαια (2 με 2,5 δισ.); Παράλληλα, η ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank αποτελεί απόδειξη της σκοπιμότητας ή στην καλύτερη περίπτωση της ανικανότητας αυτών που θυσίασαν ανώφελα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προκειμένου να προσφερθεί ως δέλεαρ για την πώληση της Eurobank.

Για την Alpha, την Πειραιώς και την Εθνική, που πέτυχαν την ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή του 10%, τα warrants (δικαιώματα επαναγοράς) παραχωρήθηκαν χωρίς αντίτιμο, δηλαδή χαρίστηκαν σαν δώρο, σε όσους συμμετείχαν στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, μια παγκόσμια πρωτοτυπία, που χαρακτηρίστηκε διεθνώς ως σκάνδαλο. Το δώρο αυτό πρόκειται να γίνει ακόμα μεγαλύτερο με τη διαφαινόμενη παροχή δυνατότητας στο ΤΧΣ να υποβάλει δημόσια πρόταση για την εξαγορά των warrants σε είδος, δηλαδή ανταλλαγή των warrants με μετοχές, έτσι ώστε οι ιδιώτες μέτοχοι να βρεθούν να ελέγχουν τις τράπεζες χωρίς κανένα γι’ αυτούς κόστος.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να προλάβουν να παραχωρήσουν τις τράπεζες στο ιδιωτικό κεφάλαιο, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει Κυβέρνηση και μπλοκάρει το «χάρισμα» των μετοχών, που κατέχει το ΤΧΣ! Δηλαδή, πρόκειται για ένα ακόμα δώρο στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, που θα αποκτήσουν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και μέσω αυτού ολόκληρης της οικονομίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών.

Οι διαρροές ότι, στην περίπτωση προσφυγής εκ νέου μιας τράπεζας σε κρατική υποστήριξη, θεσμοθετούνται διατάξεις για υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης σε κοινές μετοχές και για επιβολή πλαφόν στις ανώτατες αμοιβές των διοικήσεων και των στελεχών (10πλάσιο του μέσου μισθού της τράπεζας ή 15πλάσιο του μέσου μισθού της χώρας), δεν αποτελούν παρά «προκάλυμμα καπνού», που επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από την ουσία του νομοσχεδίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο και θυμίζει τη θέση του ότι οι τράπεζες, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα, ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο.

Προειδοποιούμε ότι το σύνολο των ενεργειών και αποφάσεων θα ερευνηθούν διεξοδικά προκειμένου να αποδοθούν οι ενδεχόμενες σοβαρότατες ευθύνες, που αναλογούν σε όσους κριθούν ότι εμπλέκονται στις σκανδαλώδεις αυτές ενέργειες απαξίωσης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, και ότι θα ζητηθεί η άμεση αποκατάσταση της ζημιάς του Δημοσίου.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet