«Τα βρήκαν» για το γάλα
Πολιτική

«Τα βρήκαν» για το γάλα

Bρέθηκαν τα… «μερεμέτια» με τα οποία θα αρθούν οι αντιρρήσεις των βουλευτών για το θέμα του γάλακτος. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει προς το παρόν η στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για τις τράπεζες.

Ε. Βενιζέλος: Όλα υπό έλεγχο

«Όλα είναι υπό έλεγχο» και «θα γίνει το καλύτερο για την ελληνική κοινωνία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει την κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου την Παρασκευή 28 Μαρτίου.

Η συμβιβαστική πρόταση για το γάλα

Νέα πρόταση φέρνει η κυβέρνηση για το γάλα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «γάλα ημέρας» που θα είναι υποκατηγορία σε μια ευρύτερη ομάδα προϊόντων η οποία θα λέγεται «παστεριωμένο γάλα».

Πρακτικά θα υπάρχουν δύο κατηγορίες γάλακτος: α) το παστεριωμένο με υποκατηγορία το γάλα ημέρας και β) τα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, γνωστά σήμερα ως υψηλής παστερίωσης.

Οι ημέρες «ζωής» του συγκεκριμένου προϊόντος θα καθορίζονται με ευθύνη της βιομηχανίας, ενώ η συσκευασία θα φέρει σε ευκρινές σημείο ειδική σήμανση για τις ημέρες «ζωής» ενώ δεν καταργείται το δικαίωμα της βιομηχανίας να χαρακτηρίζει «φρέσκο» το παστεριωμένο γάλα αν και εφόσον το επιθυμεί.

Αν περάσει η πρόταση να κατηγοριοποιηθεί το γάλα ημέρας στην ομάδα παστεριωμένο και να μπει χρονικός προσδιορισμός διάρκειας ζωής επί της ουσίας γίνονται δεκτές οι θέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τι δήλωσε ο Α. Τσαυτάρης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε αναλυτικά: «Όπως γνωρίζετε, χθες (Τετάρτη 26 Μαρτίου) ήρθε ο κ. Κ. Χατζηδάκης και μας έφερε το κείμενο με τις προτάσεις όπως ήταν διατυπωμένες. Του εξηγήσαμε τι δυσκολίες δημιουργεί αυτό το κείμενο και του είπα τη δική μου πρόταση. Το γάλα που κυκλοφορεί σήμερα και βαφτίζεται φρέσκο, είναι το κανονικό παστεριωμένο γάλα».

«Αν λοιπόν θέλαμε να βγάλουμε την έννοια φρέσκο και να το λέμε πλέον με τη μέθοδο επεξεργασίας, θα λέγεται ελληνικό εφόσον είναι ελληνικό παστεριωμένο γάλα. Θα έχει υποστεί επεξεργασία στους 72 βαθμούς περίπου και αυτήν την ώρα έχει διάρκεια ζωής 5 ημέρες, θα το εξετάσουν οι επιστήμονες που θα μαζευτούν αν μπορεί να πάει κάποια μέρα και με ποιον τρόπο παραπάνω. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν είναι σωστό το γάλα που υφίσταται υψηλή θερμική επεξεργασία -έτσι είναι ο επιστημονικός όρος σε αυτήν την περίπτωση, ξεπερνά δηλαδή τους 84 βαθμούς και στο υπερυψηλή τους 127-, αυτό να το ονοματίσουν παστεριωμένο, δεν μπορεί και δεν πρέπει. Επομένως, αν δεχτείτε, του είπα, ότι αυτό θα βαφτιστεί γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, τότε ο άλλος κόσμος θα παράγει το παστεριωμένο και μπορούμε τότε πραγματικά να έχουμε αυτές τις δύο βασικές κατηγορίες, το παστεριωμένο, αυτό που μέχρι τώρα αποκαλούσαμε φρέσκο, και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, που στο εμπόριο αναφέρεται ως long life, δηλαδή γάλα μακράς διαρκείας».

Και ίδιος πρόσθεσε: «Θα έρθει και το σήμα με το ελληνικό γάλα, εφόσον είναι ελληνικό πραγματικά, δηλαδή παράγεται και μεταποιείται εδώ, αν έρθει και το γάλα της ημέρας που θέλουν να δοθεί και το έχουν ανακοινώσει… Σας θυμίζω επίσης ότι απαστερίωτο γάλα απαγορεύεται να πωλείται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για λόγους υγείας. Επομένως αυτές οι παράμετροι μας δίνουν τη δυνατότητα να το λύσουμε το πρόβλημα».

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet