Τσίπρας: Θεμέλιος λίθος η Συνθήκη της Λωζάνης – Ερντογάν: Χρειάζεται αναδιαμόρφωση
Πολιτική

Τσίπρας: Θεμέλιος λίθος η Συνθήκη της Λωζάνης – Ερντογάν: Χρειάζεται αναδιαμόρφωση

Θεμέλιο λίθο των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας χαρακτήρισε τη Συνθήκη της Λωζάνης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για τη γειτονιά μας, στην οποία είμαστε αντιμέτωποι με νέες, διεθνείς προκλήσεις», εξήγησε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως σε αυτή την περίοδο «πρέπει να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας, στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Πρώτη επίσκεψη προέδρου μετά από 65 χρόνια. Ιστορική ήταν και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσκαλέσει τον Τούρκο πρόεδρο. Γνωρίζουν τα ζητήματα που μας χωρίζουν, αλλά διανύουμε κρίσιμη περίοδο. Έντασης στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Εξελίξεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με διεθνείς προκλήσεις, στην ασφάλεια, τη σταθερότητα της περιοχής και την προσφυγική κρίση».

«Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως και υπάρχει. Να είναι σχέσεις που ανταποκρίνονται και στις ανάγκες των λαών. Για την ειρήνη, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε συνομιλία για τα μέτρα οικοδόμησης ασφάλειας και για τις διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

«Από πλευράς μου, υπογράμμισα τη θέση μου για ενιαία ομόσπονδη Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα. Ελπίζουμε και η Τουρκία να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Μιλήσαμε για τη συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε., μια σημαντική αλλά και δύσκολη συμφωνία», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι: «Μιλήσαμε και για την σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με αμοιβαίες δεσμεύσεις και αμοιβαία οφέλη. Που θα βοηθήσει στην καλή γειτονία αλλά και στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη γείτονα. Η Ελλάδα θέλει μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτά προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε η Τουρκία να επανέλθει το συντομότερο στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που ο πρόεδρος Ερντογάν και στο παρελθόν είχε ξεκινήσει. Μιλήσαμε και για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας και στον τομέα της ασφάλειας».

«Βασική αρχή της Ελλάδας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να στηρίζει πραξικοπηματίες. Είμαστε όμως κράτος δικαίου και υπάρχει διάκριση εξουσιών. Η Δικαιοσύνη και οι αποφάσεις της είναι απολύτως σεβαστές».

Ερντογάν: Χρειάζεται αναδιαμόρφωση της Συνθήκης της Λωζάνης

Την ανάγκη έκδοσης των πραξικοπηματιών και… μεταρρύθμισης της συνθήκης της Λωζάνης επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις κοινές του δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πολύ σημαντικά. Στις συνομιλίες θίξαμε θέματα όπως το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας, που θεσμοθετήθηκε επί δικής μου πρωθυπουργίας. Εντός των προσεχών μηνών θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η 5η συνάντηση. Ως προς τις εμπορικές συναλλαγές, ο όγκος έχει φτάσει στα 2,6 δισ. Δολάρια, που είναι υποχώρηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, για να αυξηθεί ο όγκος», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Μιλήσαμε για τη σιδηροδρομική ταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη. Για τον τουρισμό, αναφέραμε ότι επισκέπτονται την Ελλάδα 800.000 Τούρκοι και την Τουρκία 600.000 Έλληνες. Να αναπτύξουμε τις σχέσεις, να διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομιά και να αποκαταστήσουμε τα μνημεία πολιτισμού. Ως προς το θέμα της τρομοκρατίας, εμείς κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες και γνωρίζουμε ότι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει και η Ελλάδα. Είχαμε 250 θύματα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και βέβαια αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα. Συζητήσαμε το θέμα της έκδοσης των 10 πραξικοπηματιών που έχουν προσφύγει στην Ελλάδα. Αυτό που είπα στον Τσίπρα, μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία. Δεν έχουμε θανατική ποινή, δε γίνονται βασανιστήρια και πιστεύω ότι θα εισακουστεί η έκκληση».

Συνεχίζοντας ο Ερντογάν ανέφερε ότι «τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, υπάρχει συζήτηση για τη συνθήκη της Λωζάνης. Υπάρχει συζήτηση περί αναδιαμόρφωσής της. Υπεγράφη από 11 χώρες. Υπάρχουν προβλέψεις μόνο στο Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτα για τα μειονοτικά θέματα; Σχετικά με το καθεστώς που διέπει αμφότερες μειονότητες; Πιστεύω ότι στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες καινούργιες σκέψεις και σχετικά με τη Συνθήκη».

«Για τη μειονότητα λέμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα, φτάνει τα 15.000 ευρώ, ενώ στη Δυτική Θράκη τα 2.000 με 2.200 ευρώ. Υπάρχει οικονομικό χάσμα. Ο αρχιμουφτής είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η συνθήκη προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος.

Μετά την αρχική τοποθέτησή του και κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, ο κ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους, στέλνοντας μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο.

«Δύο φίλες χώρες, δύο γειτονικές χώρες πρέπει να συζητούν κι όπου συμφωνούν κι όπου διαφωνούν. Σήμερα με τις δηλώσεις του εδώ, όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε κατανοητό τι εννοεί για τη συνθήκη της Λωζάνης. Δεν ζητάει αναθεώρηση. Αλλά και αν ζητούσε θα έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε… την Ιαπωνία. Κατάλαβα κάτι πολύ σημαντικό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα, με τα σύνορα που ορίζονται από τη Συνθήκη. Δεν κατάλαβα αν αυτό που θέτει είναι η επικαιροποίηση ή η ορθή τήρηση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να συνεχίσει:

«Κι αυτό που είπε για τη Θράκη έχει να κάνει με ορθή τήρηση. Οι μειονότητες πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης και όχι το στοιχείο που θα μας απομακρύνει. Η δική μας κυβέρνηση έχει μέριμνα, για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες. Συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να γίνουν βήματα για το βιοτικό επίπεδο.

»Άκουσα και την τοποθέτηση του προέδρου για τις διαφορές σε Αιγαίο, Κυπριακό. Να ξεκαθαρίσουμε, στο Κυπριακό, είμαι 43 χρονών και τόσα χρόνια είναι ανοιχτό. Κάθε φορά συζητάμε ποιος φταίει. Πριν 45 χρόνια υπήρξε μια εισβολή. Έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή μιας σειράς τζαμιών σε Μυτιλήνη, Χίο, Μήθυμνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο. Ούτε στιγμή δεν σκεφτήκαμε στο Φετιγέ Τζαμί να κάνουμε ορθόδοξη θρησκευτική λειτουργία. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα θρησκευτικά πιστεύω και ελευθερία στη δυνατότητα στη θρησκευτική μειονότητα στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet