Υψώνει τόνους το Μαξίμου ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή
Πολιτική

Υψώνει τόνους το Μαξίμου ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή

Κλίμα πόλωσης, όπως όλα δείχνουν, επιδιώκει το κυβερνητικό επιτελείο εν όψει της περιόδου που μεσολαβεί έως την επόμενη αξιολόγηση.

Αφότου κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση επιδίωκε περισσότερο την καλλιέργεια εντυπώσεων και λιγότερο την ουσιαστική συνεννόηση για τα κρίσιμα ζητήματα, που η ίδια έθεσε ως ατζέντα της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα, Τρίτη, ενώπιον της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και να ανεβάσει τους τόνους.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εκτιμήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να καταφύγει σε υψηλούς τόνους και να διαμορφώσει ατμόσφαιρα έντονης αντιπαράθεσης, με προφανείς στόχους: κατ΄ αρχάς τη συσπείρωση της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας και εν συνεχεία τη διατήρηση της μυθολογίας της διαπραγμάτευσης, στην οποία έχει καταφύγει από το προηγούμενο διάστημα και η οποία έως και προσφάτως απέδωσε επικοινωνιακά και εκλογικά.

Παρά ταύτα, η ένταση των τελευταίων ημερών και η κατασπατάληση των πολιτικών κινήσεων του πρωθυπουργού (μία από αυτές ήταν και η σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, η οποία πιθανώς να ήταν και η τελευταία υπό τον Αλ. Τσίπρα…), καταδεικνύουν ότι στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίνμου επικρατεί εκνευρισμός και ανησυχία, υπό τον φόβο της επιτάχυνσης της φθοράς της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος μίλησε από το βήμα του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου για «μεταρρυθμιστική κόπωση», έπειτα από μόλις μία κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης προαπαιτουμένων για την αξιολόγηση…

Υπό τις συνθήκες αυτές και καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις διαθέσεις μερίδας βουλευτών της πλειοψηφίας, είτε στην κρίσιμη ψηφοφορία για το ασφαλιστικό είτε σε όσες ακολουθήσουν για το αγροτικό, τα επιχειρηματικά δάνεια κ.λπ., στον στενό κύκλο συνεργατών του πρωθυπουργού αρχίζουν να μελετούν εναλλακτικές δυνατότητες.

«Εκτιμώ ότι, όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ότι -αντίθετα- είναι πολύ πιθανόν και να ενισχυθεί στο μέλλον» ανέφερε τη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Δεδομένης της στάσης των πολιτικών αρχηγών στη συνάντηση του Σαββάτου τα ενδεχόμενα διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις πολιτικών στελεχών της αντιπολίτευσης, ένα από τα λίγα σενάρια που δεν θα πρέπει να απορριφθούν είναι μία συζήτηση της πλειοψηφίας με τον Β. Λεβέντη, για κάποιας μορφής συνεργασία.

Όπως επισημαίνουν πολλά στελέχη, η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Λεβέντη περί 11 βουλευτών εκ των 153 που είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν, συνιστούσε έναν σαφή υπαινιγμό για τον μαγικό αριθμό «151», ο οποίος σε ένα τέτοιο σενάριο θα είναι εφικτός μόνο με την συνδρομή των 9 της Ένωσης Κεντρώων.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να συναντηθεί και να συζητήσει με τον κ. Λεβέντη τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet