«Φωτιές» από τα ηχητικά Μιωνή – Το «μαγαζί» του Μαξίμου, τα λεφτά και στο βάθος… Ειδικό Δικαστήριο
Πολιτική

«Φωτιές» από τα ηχητικά Μιωνή – Το «μαγαζί» του Μαξίμου, τα λεφτά και στο βάθος… Ειδικό Δικαστήριο

Τα ηχητικά ντοκουμέντα που κατέθεσε στην Προανακριτική ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής «βάζουν φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό και αναδεικνύουν σκοτεινές πλευρές της άλλοτε κυβέρνησης. 

Πολιτική θύελλα έχουν προκαλέσει οι ηχογραφήσεις που κατέθεσε μέσω υπομνήματος στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής και στις οποίες φέρεται να συζητά εκτενώς και ανοιχτά με τον Νίκο Παππά τον Μάιο του 2016, περίπου σαράντα μέρες αφού, όπως έχει καταγγείλει ο επιχειρηματίας, έχει δεχθεί εκβιασμό από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τόσο από τα ηχητικά ντοκουμέντα που δόθηκαν στη δημοσιότητα όσο και από τις 18 σελίδες της απομαγνητοφώνησης της συζήτησης Μιωνή-Παππά στην Κύπρο, προκύπτουν αβίαστα ορισμένα συμπεράσματα. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται καλά, ενώ έχουν και καλή σχέση. Συζητούν φιλικά, αλλά και απολύτως ανοιχτά, με ονόματα και ιδιότητες. Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές του κ. Παππά τόσο για το Μαξίμου, όσο και για μια ομάδα που με παράπλευρες δραστηριότητες βγάζουν πολλά λεφτά.

Το «μαγαζί» και τα «λεφτά»

Όπως το θέτει ο τότε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης και νούμερο 2 στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι ένας άνθρωπος που «έχει τη δική του ατζέντα» και στο θέμα του επιχειρηματία κ. Μιωνή δημιουργείται ένα…conflict που «κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού». Προφανώς, με βάση τα όσα φέρεται να λέει, ο κ. Παππάς εννοεί ότι η κυβέρνηση, σε υψηλό επίπεδο, επιδιώκει να κλείσει μια υπόθεση που ναρκοθετεί τις σχέσεις με το Ισραήλ, η οποία σε επίπεδο ΝετανιάχουΤσίπρα περιγράφεται ως εξαιρετική.

Ο κ. Παππάς, όμως, δεν μένει εκεί. «Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω, ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά. Λεφτά!», λέει. «Πολλά λεφτά τώρα, δεν μιλάμε τώρα για… βγάζουν λεφτά», προσθέτει. Και, πάλι, όμως, η συνέχεια έχει περισσότερο ενδιαφέρον. «Και αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δε το είδαμε. Το no go είναι όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού… εκεί δεν είναι… δεν υπάρχει δηλαδή έτερο… μεγάλε, εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθά, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνει και το outsourcing το δικό σου, ας πούμε», υπογραμμίζει. Πρακτικά, αυτό που φέρεται να λέει ο κ. Παππάς είναι ότι, αν η ατζέντα των άλλων εναρμονίζεται με αυτή του «μαγαζιού», τότε «μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε». Αλλιώς… conflict. Επίσης, υπάρχουν απορίες για τα λεφτά, ήτοι ποιες υποθέσεις αφορά αυτό και πόσα ήταν τα λεφτά.

Σημειωτέον, με δήλωσή του ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι δεν εννοούσε αυτό με τις αναφορές σε «ατζέντα», αλλά «τον κ. Σαμαρά και την παρέα του, τον κ. Μιωνή και τον κ. Παπασταύρου που με διάφορα κόλπα έβγαζαν λεφτά από τότε». Από το περιεχόμενο και τη χροιά της συζήτησης, πάντως, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει εύκολα.

Παπασταύρου με το βλέμμα στη Μαρέβα

Με βάση τα έγγραφα της απομαγνητοφώνησης, όμως, ο κ. Παππάς φέρεται να ζητά να «βγει μπροστά» ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Σάμπυ Μιωνή, Σταύρος Παπασταύρου και να μιλήσει. «Να βγει να μιλήσει», λέει ο κ. Παππάς. «Και τη Μαρέβα. Και τη Μαρέβα», προσθέτει ο κ. Παππάς. Παραδόξως, η κ. Μητσοτάκη δεν έχει αναφερθεί στη συζήτηση μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τα δημοσιεύματα που την αφορούσαν, δε, είχαν ξεκινήσει από γνωστό περιοδικό από τις 13 Μαρτίου του 2016, περίπου δύο μήνες πριν τη συνομιλία Μιωνή-Παππά. Γρήγορα, όμως, ο κ. Παππάς αντιλαμβάνεται από όσα του λέει ο κ. Μιωνής ότι ο κ. Παπασταύρου δεν θα μπορούσε να μιλήσει για την κ. Γκραμπόσφκι. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί στέκονται ιδιαίτερα στο θέμα της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι από τις συνομιλίες τεκμηριώνεται σαφώς η διάθεση εμπλοκής της κ. Μητσοτάκη σε υποθέσεις που θα ευνοούσαν πολιτικά την τότε κυβέρνηση.

Στενές επαφές Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη

Οι 18 σελίδες της συζήτησης Μιωνή-Παππά που κατετέθησαν, πάντως, αναδεικνύουν και μια σειρά από άλλες παρατηρήσεις. Η σχέση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με την Ελένη Τουλουπάκη περιγράφεται ως εξαιρετικά στενή. Πρακτικά, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς περιγράφεται ως πρόσωπο της άμεσου επιρροής του πρώην υπουργού. Ο κ. Παππάς, δε, φέρεται να είναι πρόθυμος να καλέσει στο γραφείο του τόσο τον κ. Παπασταύρου όσο και την κ. Τουλουπάκη, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να σταματήσει η δίωξη του κ. Μιωνή που δημιουργεί πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ και ελλοχεύει και τον κίνδυνο κατηγοριών για αντισημιτισμό από μέρους της χώρα. Παράλληλα, ο κ. Μιωνής αναφέρεται αρκετές φορές σε έναν «Γιώργο», ο οποίος προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για να «καθαρίσει» την υπόθεση. Όπως αναφέρεται από τον Νίκο Παππά, πρόκειται για τον Γιώργο Βασιλειάδη, τότε γενικό γραμματέα κατά της Διαφθοράς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο οποίος όμως φέρεται να έχει δύσκολες σχέσεις με τον προϊστάμενό του κ. Παπαγγελόπουλο.

Ειδικό Δικαστήριο

Όπως εκτιμούν κοινοβουλευτικές πηγές στο Reader.gr, με βάση τα όσα κατατέθηκαν στην Προανακριτική, για τον κ. Παπαγγελόπουλο ανοίγει η πόρτα του Ειδικού Δικαστηρίου. Και μπορεί ο πρώην υπουργός σε δήλωσή του να μιλά για μια «παγκόσμια συνωμοσία», εν Ελλάδι, όμως, μέλη της Προανακριτικής θεωρούν ότι τεκμηριώνεται όλο και ευκρινέστερα ένα «παραδικαστικό κύκλωμα». Όσο για τον κ. Παππά, τα πράγματα δεν είναι απλά. Μπορεί με δύο δηλώσεις του να έκανε λόγο για αντιπερισπασμό, όμως, σε ό,τι τον αφορά, η Προανακριτική διαβίβασε στον Εισαγγελέα τόσο το ηχητικό Μιωνή όσο και την κατάθεση Παππά στην Προανακριτική. Ειδικότερα, η Προανακριτική ζητά να ελεγχθεί για την ακρίβεια της κατάθεσης του ο πρώην υπουργός, ο οποίος είχε ερωτηθεί, αν υπήρξε προσπάθεια στοχοποίησης της κ. Γκραμπόσφκι και είχε απαντήσει κατηγορηματικά «όχι».

Σημειωτέον, στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν απλώς την εξέλιξη της υπόθεσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε χθες για «παρακράτος». Άλλοι πρωθυπουργικοί συνεργάτες τονίζουν ότι «τα ηχητικά μιλούν από μόνα τους».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet