«Φωτιές» στη Βουλή άναψε νομοτεχνική προσθήκη για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
Πολιτική

«Φωτιές» στη Βουλή άναψε νομοτεχνική προσθήκη για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

«Φωτιές» άναψε η νομοτεχνική προσθήκη που έφερε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα σχετικά με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των προερχόμενων από τους Οικολόγους Πράσινους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Τσιρώνη και Γ. Δημαρά.

Με τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση, αποτέλεσμα της διαβούλευσης που προηγήθηκε μεταξύ των δυο κυβερνητικών βουλευτών και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι «η αξιοποίηση των επιχειρήσεων σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και για την ταυτότητα του νομικού λόγου της ΕΥΑΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας». Ενώ στο σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου προστίθεται η φράση: «Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και της υποχρέωσης συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις».

Πρώτος ήγειρε ενστάσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας, ο οποίος είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: «Μας περνάτε για μάο-μάο;», επισημαίνοντας ότι γίνεται αναφορά στην νομοτεχνική προσθήκη για το αυτονόητο -τους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα της χώρας.

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Ι. Μανιάτης, λέγοντας ότι με την προσθήκη στην αιτιολογική έκθεση αυτό που ομολογείται εμμέσως από την κυβέρνηση, είναι ότι όσες επιχειρήσεις δεν αναφέρονται σε αυτήν (ΔΕΗ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές) «θα αποξενωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο».

Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για γελοιότητα, αφού, όπως είπε, αυτό που αναφέρει η προσθήκη στο σχετικό άρθρο είναι ότι «η Πολιτεία θα σεβαστεί το Σύνταγμα, αλλά και ότι αυτό θα αφορά μόνο την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ». Ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό που έχει συμφωνήσει με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι το υπερταμείο θα μπορεί να ρευστοποιήσει είτε με ιδιωτικοποίηση είτε με άλλα τρόπο, ενώ έχει συνομολογηθεί με τους θεσμούς ότι θα πρέπει να υπάρξει πλαίσιο γα διαφανείς διαδικασίες για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων. «Έχει δεσμευτεί και έχει βάλει την υπογραφή του γα την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων» είπε ο κ. Μανιάτης.

Ένα επιπλέον θέμα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας ότι δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να αλλάζει την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου παρά μόνο να φέρνει τροπολογία σε κάποιο άρθρο.

«Δεν έχετε δικαίωμα να δεχθείτε νέα εισηγητική έκθεση», είπε απευθυνόμενος στο προεδρείο της Βουλής, κάνοντας μάλιστα λόγο για «απόπειρα παραβίασης του Κανονισμού της Βουλής». «Δεν θα τα διαλύσουμε όλα εδώ. Απαγορεύεται ρητά να προσθέσεις και να αφαιρέσεις πράγματα από την εισηγητική έκθεση» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος. Για «αστείους τύπους που θέλουν να ξεγελάσουν δυο ανθρώπους που πιθανόν έθεσαν σωστές επισημάνσεις», έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου.

Πηγή: in.gr / Λάμπρος Σταυρόπουλος/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet