“Όλα ανοιχτά” στη Σύνοδο της Δευτέρας σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ
Πολιτική

“Όλα ανοιχτά” στη Σύνοδο της Δευτέρας σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ

Απολύτως ανοιχτή είναι, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η έκβαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

«Η Σύνοδος της Δευτέρας μπορεί να γίνει μια σύνοδος αποφάσεων, εάν υπάρχει μια βάση για απόφαση» δήλωσε μιλώντας νωρίτερα την Παρασκευή σε κομματική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

Πρόσθεσε ότι, εάν ως τότε δεν υπάρχει βάση για απόφαση, η συνάντηση θα είναι απλώς μια «Σύνοδος Διαβουλεύσεων» και θα πρέπει να συνεχιστεί η αναμονή.

Πιο σκληρός στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανέφερε ότι η έκτακτη Σύνοδος της Ευρωζώνης για την Ελλάδα «δεν θα δώσει μαγική λύση», βλέποντας την Αθήνα στο δίλημμα «να αποδεχθεί αυτό που θεωρούμε καλή προσφορά συνέχισης της στήριξης ή να οδεύσει προς τη χρεοκοπία».

«Να σταματήσει το παιχνίδι του δειλού και το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, διότι δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια» είπε χαρακτηριστικά.

Σε μήνυμά του σχετικά με τη Σύνοδο που συγκλήθηκε μετά την αποτυχία του Eurogroup της Πέμπτης, ο Ντ. Τούσκ ανέφερε ότι ύστερα από τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης δεν υπήρξε ο απαραίτητος συμβιβασμός και απομένουν μόλις έντεκα ημέρες για τη λήξη του προγράμματος.

«Το παιχνίδι του δειλού πρέπει να τελειώσει, όπως επίσης και το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών γιατί δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι. Είναι η πραγματικότητα και θα έχει συνέπειες πρώτα από όλα για τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεών μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση», συμπληρώνει εξηγώντας τους λόγους που την συγκάλεσε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα, αφού δεν θα υπάρξει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση, καθώς αυτό είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

«Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση».

«Στο τέλος, αυτό μπορεί να είναι μόνο ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο μερικές ημέρες, ας τις αξιοποιήσουμε σωστά» κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο επίτροπος Βλάντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι «η επόμενη εβδομάδα είναι πραγματικά η τελευταία εβοδμάδα για αποφάσεις, διότι το πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet