Η κυβέρνηση μελετά fast track διαδικασία για έκδοση των Τούρκων αξιωματικών
Πολιτική

Η κυβέρνηση μελετά fast track διαδικασία για έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο εκτυλίσσεται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, έπειτα από την προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν άσυλο και συνελήφθησαν με κατηγορίες για είσοδο στο ελληνικό FIR χωρίς άδεια.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιλεγεί διαδικασία «fast track» για την έκδοση των αξιωματικών που εμπλέχθηκαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες μέχρι στιγμής έχουν εξελιχθεί με βάση όλα τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες και το ισχύον δίκαιο.

Με βάση αυτά, εφόσον ακολουθηθεί το τυπικό, η έκδοση των αξιωματικών στη Τουρκία και η απέλασή τους ή μία έκδοση απόφασης για χορήγηση ασύλου, θα μπορούσε να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, έως και ενάμιση μήνα.

Παρά ταύτα, βεβαιότητα δεν υπάρχει και αυτό είναι ένα μήνυμα που μεταδίδεται από νομικές πηγές που έχουν γνώση των όσων συζητούνται.

Έπειτα και από την τηλεφωνική επικοινωνία ΤσίπραΕρντογάν το βράδυ του Σαββάτου, κατά την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να ζήτησε μετ΄ επιτάσεως την έκδοση των αξιωματικών στην Τουρκία και ο κ. Τσίπρας να δήλωσε ότι θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες, οι παρασκηνιακές συζητήσεις φαίνεται πως εντατικοποιούνται.

Όπως επισήμαιναν το βράδυ της Κυριακής νομικές πηγές, «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας επίσπευσης της διαδικασίας», κάτι που ερμηνεύτηκε ως ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα διαχειριστεί την υπόθεση, προκειμένου να αποφύγει την ένταση με το καθεστώς Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, τη διαφοροποίηση του κατηγορητηρίου με το οποίο προσήχθησαν την Κυριακή ενώπιόν της οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, που προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, αποφάσισε η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης. Δεν ισχύει πλέον η κατηγορία απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρα.

Μιλώντας πάντως στην Κωνσταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του υποσχέθηκε ότι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα θα επιστραφούν στην Τουρκία σε 10-15 ημέρες.

«Δεν έχουν πού να κρυφτούν (σ.σ. οι πραξικοπηματίες). Θέλησαν να δραπετεύσουν στην Ελλάδα με ελικόπτερο. Αμέσως είχαμε μία συνομιλία με τον κ. Τσίπρα. Ο ίδιος μου είπε “σας δίνουμε αμέσως το ελικόπτερο” και μας το έδωσαν. Σήμερα έφθασε το ελικόπτερο. Και για τα οκτώ άτομα μου είπε: “Θα σας τους παραδώσουμε σε 10-15 μέρες”» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης, Μένια Πολυχρόνη, -μίας εκ των τριών δικηγόρων που εκπροσωπούν τους συλληφθέντες στρατιωτικούς- παραμένει η κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, προστέθηκε η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και η εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου.

Η κ. Πολυχρόνη επεσήμανε ως σημαντικό το ότι δεν ισχύει πλέον η κατηγορία απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας, καθώς -όπως εκτιμά- «εφόσον παρέμενε έδινε το έρεισμα σε πολλούς να θεωρήσουν επιτακτικότερη την ανάγκη έκδοσής τους».

«Δεν έστεκε ως κατηγορία γιατί δεν ήρθαν για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα. Βρίσκονταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Απλά εκτελούσαν, μαζί με δύο ακόμη ελικόπτερα εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε συγκεκριμένο σημείο. Δεν είναι πολεμικά ελικόπτερα αλλά μεταφοράς προσωπικού και ασθενών. Ξαφνικά δεχθήκανε πυρά από την τουρκική αστυνομία και μόνο τότε κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει. Ήταν τρία τα ελικόπτερα και τα δύο καταστράφηκαν. Φοβήθηκαν για τη ζωή τους, πήραν το ελικόπτερο και ήρθαν στην Ελλάδα λόγω εγγύτητας», δήλωσε η συνήγορος υπεράσπισης.

Σύμφωνα με τη κ. Πολυχρόνη εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους και ανησυχούν για τις οικογένειες που αφήσανε πίσω, καθώς είναι όλοι παντρεμένοι με παιδιά.

Αμέσως μετά την παρουσία τους στην εισαγγελία οι οκτώ συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης στις Φέρες όπου θα συνεχιστεί η κράτησή τους.

Το πρωί της Δευτέρας θα παρουσιαστούν ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου συνέντευξή τους. Στη συνέχεια θα προσαχθούν στο μονομελές πλημμελειοδικείο με την αυτόφωρη διαδικασία για τη διεξαγωγή της δίκης, η οποία εκτιμούν ότι θα μετατεθεί στο επόμενο διήμερο, καθώς θα ζητήσουν προθεσμία 48 ωρών.

«Πιστεύουμε και θέλουμε να ακολουθήσει η Ελλάδα τον ασφαλέστερο δρόμο για την ελληνική δικαιοσύνη, ο οποίος σύμφωνα με την υπεράσπιση είναι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, οι διεθνείς συνθήκες, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η κ. Πολυχρόνη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Τέλος, όσον αφορά τον χρόνο εξέτασης της υποβληθείσας αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτός ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 90 ημέρες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις 8-9 ημέρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε την Κυριακή στο Mega για τους συλληφθέντες στρατιωτικούς:

«Αυτό που θα πρέπει να εφαρμοστεί είναι το ελληνικό και το δημόσιο διεθνές δίκαιο. Απ΄ ότι γνωρίζω, σε λίγη ώρα θα εξεταστεί, σε πρώτο βαθμό, το αίτημα χορήγησης ασύλου αλλά πρέπει να πω ότι το επιχείρημα υπέρ της έκδοσης από την πλευρά της Τουρκίας είναι αρκετά ισχυρό, θα έλεγα πολύ ισχυρό. 

»Το γεγονός ότι παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και ότι υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας είναι ένα ισχυρό επιχείρημα. Αρά αυτό που θα γίνει αυτή τη στιγμή: θα εξεταστεί (το αίτημα χορήγησης ασύλου) σε πρώτο βαθμό, θα εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό και μετά θα αρχίσει η εξέταση του αιτήματος έκδοσης. 

»Ως κυβέρνηση βλέπουμε τα πράγματα πολιτικά αλλά αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι στα χέρια των δικαστικών Αρχών, που εξετάζουν το θέμα από νομική άποψη και σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή νομιμότητα και σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet