Παράδοση υπ. Παιδείας με φαρμακερές αιχμές από τον Ν. Φίλη
Πολιτική

Παράδοση υπ. Παιδείας με φαρμακερές αιχμές από τον Ν. Φίλη

Σαφείς αιχμές για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας άφησε ο Νίκος Φίλης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Είπε ότι η συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον «Σκάι» ήταν ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου για τον ίδιο, ενώ άφησε αιχμές και κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι δεν εξηγείται ενάμιση μήνα πριν να υπάρχουν θετικές αναφορές για το έργο του και στη συνέχεια να κρίνεται μη προβιβάσιμος.

«Αιφνιδίως το 20 μετατράπηκε σε μη προβιβάσιμο βαθμό και όσο αυτό δεν εξηγείται επαρκώς, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν είναι εφικτή, ακόμη κι αν πρόκειται για κοτζάμ υπουργείο» δήλωσε συγκινημένος ο Νίκος Φίλης και καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.

«Χαμογελώ και μόνο με την απορία κάποιων ανθρώπων, γιατί δεν ανέλαβα άλλο υπουργείο. Δεν με ξέρουν, δεν μας ξέρουν» σχολίασε ο κ. Φίλης και συνέχισε:

«Το ερώτημα για την απομάκρυνσή μου αιωρείται στον χώρο της δημόσιας σφαίρας και απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η αφεντιά μου δέχθηκε κλίμα χυδαίων επιθέσεων. Κάθε καλά ενημερωμένος πολίτης γνωρίζει τους σταθμούς αλλαγής στάσης της εκκλησίας».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην τηλεοπτική συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον «Σκάι», λέγοντας σε αυτήν «οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου μου».

Στη συνέντευξη αυτή ο κ. Ιερώνυμος αποκάλεσε τον κ. Φίλη «προβληματικό» και «ασυνεπή».

«Εκεί ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, ενώ κατηγόρησε την Εκκλησία ότι άλλαξε στάση σε σειρά θεμάτων, τακτική που συνιστά ευθεία επίθεση στο δημοκρατικό πολίτευμα:

«Η αντίθεση του κ. Ιερώνυμου για το τέμενος, ότι οι πρόσφυγες απειλούν με μουσουλμανοποίηση της χώρας, η πλήρης κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων… Όλα αυτά, ακόμα κι αν αποτελούν πολιτικούς ελιγμούς, συνιστούν ευθεία επίθεση στο δημοκρατικό πολίτευμα. Θα βυθίσει τη χώρα μας πιο βαθιά στην κρίση. Το θέμα αυτό υπερβαίνει εμένα και τον πρωθυπουργό».

«Πόσο ακόμα θα υπάρξει αυτός ο αναχρονισμός να συνυπάρχουν έρευνα και εκκλησία στο ίδιο υπουργείο;» αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Είναι ζήτημα στοιχειώδους αυτογνωσίας και προτεραιοτήτων για τον πολιτικό κόσμο».

Ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας κάλεσε την κυβέρνηση εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στον διαχωρισμό ρόλου και αρμοδιοτήτων μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας.

Αναφορικά με το έργο του επί 13 μήνες στο υπουργείο Παιδείας ο κ. Φίλης ανέφερε: «Είπα την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ότι θα κάνουμε αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Είπα θα χτίζουμε από κάτω προς τα πάνω. Δεν ξεκινήσαμε από τα πανεπιστήμια, αλλά από τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Μέσα σε λίγους μήνες, παρά τη σκληρή μνημονιακή λιτότητα, προχωρήσαμε στο σχολείο ποιότητας».

Επανέλαβε ότι πρέπει να μπει τέλος στις πανελλήνιες εξετάσεις και ζήτησε αυτό να είναι αποτέλεσμα διακομματικής συνεργασίας. Επίσης, ζήτησε από τη νέα ηγεσία να «αγκαλιάσει» το πρόγραμμα του υπουργείου για τα προσφυγόπουλα.

«Θα κάνουμε τα πάντα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων» απάντησε ο νέος υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, και πρόσθεσε ότι το υπουργείο προσπαθεί να καταργήσει κάποιες δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης προς τον ΟΟΣΑ, με αιχμή τη χρηματοδότηση της παιδείας. Επίσης, σημείωσε ότι εάν οι εκπαιδευτικοί δεν σηκώσουν το βάρος δεν μπορεί να γίνει τίποτα, όσα νομοσχέδια και να περάσει το υπουργείο Παιδείας.

Σχετικά με τον διάλογο για την Παιδεία, ο νέος υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις προς τους θεσμούς, αλλά υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. «Η κοινωνία πρέπει να καταλαβαίνει τι γίνεται, όλοι αξιολογούμαστε» επισήμανε και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Λύκειο. «Έχουμε απωλέσει τις δύο τάξεις του Λυκείου, και όχι με ευθύνη των εκπαιδευτικών» είπε και διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύει καμία θέση εργασίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι ο Νίκος Φίλης του έμαθε να ακούει, αλλά να μην υπακούει, ενώ πρόσθεσε πως η γνώση του στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας δεν είναι τόσο βαθειές και τόνισε ότι πρέπει να να μείνουμε σταθερά στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet