Η επιστολή Τσακαλώτου προς Ντάισελμπλουμ
Οικονομία-Αγορά

Η επιστολή Τσακαλώτου προς Ντάισελμπλουμ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε την παρακάτω επιστολή που παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα «Το Βήμα» στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την οποία ξεμπλόκαραν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην από 23 Δεκεμβρίου επιστολή του, αναγνωρίζει ότι ανάλογα μέτρα «πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους Θεσμούς και να είναι ευθυγραμμισμένα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου» κατόπιν επικύρωσης της Eurostat.

Επίσης, αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συζητούν και να συμφωνούν με τους Θεσμούς τη χρήση της δημοσιονομικής υπερ-απόδοσης για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των φόρων, καθώς επίσης για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Aν δεν πιαστεί ο στόχος του 2016, πράγμα που θεωρεί απίθανο, ο κ. Τσακαλώτος αναλαμβάνει μια νέα δέσμευση: την περικοπή συντάξεων και όχι σειράς δαπανών που ορίζει ο κόφτης.

Συγκεκριμένα, αφού επαναβεβαιώνει την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να τηρήσει τον κόφτη προσθέτει: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αναλάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στον τομέα των δαπανών για συντάξεις, για να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ της έκβασης και του δημοσιονομικού στόχου για το 2016», σε περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος.

«Αναφορικά με το μέτρο των συντάξεων, παρακαλώ να σημειώσετε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο κι εγώ, έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και ότι δεν έχουμε την πρόθεση να γίνει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

Για τη μη εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά ξεκαθαρίζει ότι περιορίζεται μόνο για το 2017.

«Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα των Eurogroup της 25ης Μαΐου και της 5ης Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου» τονίζει ο υπουργός και κλείνοντας αναφέρει: «Ελπίζω ότι αυτές οι διασαφηνίσεις θα καθησυχάσουν το Eurogroup για την πλήρη δέσμευσή μας να παραμείνουμε σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του Μνημονίου, τόσο όσον αφορά την ουσία, καθώς και τη διαδικασία της συνεργασίας με τους εταίρους μας…».

Απάντηση στη Ν.Δ. για την επιστολή

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Ν.Δ. για την επιστολή κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:

«Και είχαμε αρχίσει να ανησυχούμε! Τρεις μέρες μετά, “ξύπνησαν” οι της Ν.Δ. και “ανακάλυψαν” την επιστολή Τσακαλώτου! Τους ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι:

1. Η επιστολή έχει σταλεί από την Παρασκευή στους θεσμούς με την κυβέρνηση να μην έχει απολύτως τίποτα να κρύψει -δεν έχει αναλάβει, άλλωστε, καμία νέα δέσμευση.

2. Καλό θα είναι η Ν.Δ. και οι παρατρεχάμενοί της να πουν στην ελληνική κοινωνία την άποψή τους. Ευθέως.

  • Έπρεπε να δοθεί η εφάπαξ 13η σύνταξη ναι ή όχι; Έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στην αγορά;
  • Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, για ένα χρόνο, έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις σε κατοίκους και τοπικές κοινωνίες;

3. Ας απαντήσει, λοιπόν, συγκεκριμένα και ας αφήσει τις υπεκφυγές. Τα πραγματικά στοιχεία είναι ότι:

  • 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι ενισχύθηκαν με ένα σεβαστό ποσό.
  • Η αύξηση του ΦΠΑ ανεστάλη στα νησιά.

4. Καλό, λοιπόν, θα είναι η Ν.Δ. να τα ψήφιζε στη Βουλή -εκεί φαίνεται και αποκαλύπτεται ποιοι ταυτίζονται με ποιον και ποιοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ακραίων της Ευρώπης, που, μάλιστα, αλλάζουν άποψη μετά από ένα τηλεφώνημα…

ΥΓ. Η Ν.Δ. μπορεί και σήμερα να βγει με δήλωση του αρχηγού της και να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η αναγνώριση πολιτικού λάθους δεν είναι ντροπή».

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet