“Κόκκινη γραμμή” η προστασία των κύριων συντάξεων σύμφωνα με τον πρωθυπουργό
Πολιτική

“Κόκκινη γραμμή” η προστασία των κύριων συντάξεων σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Η 12η μείωση των κύριων συντάξεων είναι για την κυβέρνηση “κόκκινη γραμμή, ευκρινής και απαραβίαστη”, ανέφερε το πρωί μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι τα 700 εκατ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν για το Ασφαλιστικό μπορούν να εξευρεθούν από οποιουσδήποτε πόρους. Επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ώς τα μέσα Ιανουαρίου, και από εκεί ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης και της συζήτησης για την απομείωση του χρέους.

Μιλώντας για τις συντάξεις,  ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην πληγούν περαιτέρω ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι.

«Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή από το 2010 μείωση των κύριων συντάξεων. Και αυτό, όχι μόνο γιατί τα μισά ελληνικά νοικοκυριά ζουν από μια και μόνο σύνταξη, χωρίς κανένα άλλο εισόδημα ή διότι το 45% των συντάξεων είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και επειδή όλες οι 11 προηγούμενες περικοπές από το 2010-2015, πέτυχαν να μειώσουν μεσοσταθμικά τις συντάξεις κατά 45% και να αυξήσουν τη φτώχεια. Απέτυχαν, όμως, να διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» δήλωσε.

Αναφορικά με τα 700 εκατ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν από το ασφαλιστικό σύστημα είπε: «Τα περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ της πρόσθετης εξοικονόμησης που απομένουν για το 2016, σύμφωνα με το γράμμα της συμφωνίας, εξοικονόμησης από δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα, μπορούν να προκύψουν, όπως ρητά αναφέρει η συμφωνία της 10ης Ιουλίου, από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή.

» Συνεπώς, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, η συμφωνία ούτε περιγράφει, ούτε πολύ περισσότερο απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αυτό το οποίο αποτελεί υποχρέωσή μας, ανεξάρτητα από τη συμφωνία, είναι η εξασφάλιση βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και αυτό το οποίο ορίζει η συμφωνία είναι μείωση των δαπανών. Δεν προσδιορίζει ότι αυτή θα προκύψει από περικοπές στις συντάξεις».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet