Νέα «κόκκινη γραμμή» ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης…
Πολιτική

Νέα «κόκκινη γραμμή» ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης…

Η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup και αποτελεί κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη, αποκλείοντας το ενδεχόμενο νομοθέτησης «υπό αίρεση» μέτρων.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και τους εκπροσώπους των δανειστών, η κα Γεροβασίλη ήταν κατηγορηματική: «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει με τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. Δεν μπορούμε να πάμε πιο πέρα. Αυτό είναι το όριο της συμφωνίας».

Συζητήσεις σε τεχνικό κλιμάκιο εφόσον…

Η κα Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστούν το απόγευμα, μόνο εφόσον υπάρχει ανάγκη από την πλευρά των θεσμών για διευκρινίσεις πάνω στην ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Μ. Τετάρτης πραγματοποιείται συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιχείρησε και πάλι να τραβήξει γραμμή μεταξύ Αθήνας και ευρωπαϊκών θεσμών από τη μία πλευρά και ΔΝΤ από την άλλη, ασκώντας δριμεία κριτική κατά του Ταμείου: Παρά την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και του αξιόπιστου πακέτου μέτρων, το οποίο συμφωνήθηκε, το ΔΝΤ «προβάλλει απαιτήσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Επανέλαβε ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, όπως επιδιώκει το ΔΝΤ, είναι εκτός των ορίων του Συντάγματος και εκτός του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή διεξαγωγή δημοψηφίσματος η κα Γεροβασίλη απάντησε: «Δεν θα απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Είμαι απολύτως σίγουρη ότι θα συμβεί».

Η κα Γεροβασίλη σημείωσε εκ νέου ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει διεξαγωγή συνόδου κορυφής μόνο εφόσον δεν καταστεί δυνατή σύγκληση Eurogroup μέσα στις επόμενες ημέρες και εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις Τουσκ και Πιτέλα.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον υπουργό Οικονομικών να σκέφτεται την παραίτηση, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μεταξύ του Μεγάρου Μεξίμου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η κα Γεροβασίλη δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και πως δεν υπάρχουν σκέψεις για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξαπέλυσε και επίθεση κατά της Ν.Δ. λέγοντας: «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να αποφασίσει αν έχουμε πει ΄ναι’ σε όλα ή αν οδηγούμε τη χώρα στα βράχια. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται».

«Συμφωνεί η Ν.Δ. με το ΔΝΤ για την υιοθέτηση νέων προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ; Γιατί την έχουμε δει να συμφωνεί με το ΔΝΤ πολλές φορές στο παρελθόν. Αν δεν συμφωνεί, το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να μην υπονομεύει τη διαπραγματευτική μάχη της ελληνικής κυβέρνησης. Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να συνταχθεί με την εθνική γραμμή για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πηγή: in.gr/Νένα Σώκου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet