Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
Πολιτική

Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Την απόφαση για μόνιμη παρουσία μικρής στρατιωτικής δύναμης στη νησίδα Πασάς, ανατολικά των Οινουσσών, φέρεται να έλαβε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στη νησίδα θα σταθμεύει πλέον μόνιμη δύναμη, ενώ το ελικόπτερο που πετάει μία φορά την εβδομάδα από τη Χίο δεν θα πραγματοποιεί απλή πτήση πάνω από τη νησίδα «Πασάς», αλλά θα προσγειώνεται στο ελικοδρόμιο που θα διαμορφωθεί.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ ακταιωρού της τουρκικής ακτοφυλακής και κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού που παρενέβη προκειμένου να αποτραπεί η σύλληψη Έλληνα ψαρά.

https://youtu.be/bDiMtMn2IYI

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προσέγγισε ελληνικό αλιευτικό που ψάρευε μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα, πολύ κοντά στις Οινούσσες. Αρχικώς η τουρκική ακταιωρός ζήτησε από τον Έλληνα ψαρά να φύγει από την περιοχή με το επιχείρημα ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Όταν ο Έλληνας ψαράς αρνήθηκε να απομακρυνθεί, το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού απείλησε να τον συλλάβει.

Το Λιμενικό δεν μπόρεσε να αποκλιμακώσει το επεισόδιο και έτσι αποφασίστηκε να κινηθεί προς την περιοχή πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Όταν έφτασε ανοιχτά των Οινουσσών η κανονιοφόρος «Κραταιός», κάλεσε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να απομακρυνθεί. Αρχικώς το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού αρνήθηκε, πείστηκε όμως να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα έπειτα από διαπραγματεύσεις και αντιπαράθεση που διήρκεσε για σχεδόν 2,5 ώρες.

Εν τω μεταξύ, διαψεύδει το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προσπάθησε να εμποδίσει την τέλεση της θείας λειτουργίας στη νήσο Παναγιά Οινουσσών, με απειλές από μεγάφωνα και προσεγγίζοντας τη νήσο.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet