Κ. Μητσοτάκης: Δεν συζητάμε αλλαγή εκλογικού νόμου
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Δεν συζητάμε αλλαγή εκλογικού νόμου

«Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει» για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, είπε σχετικά με τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας από το Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Οι μόνες αλλαγές που μπορούμε να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, είναι να επιτραπεί η ψήφος στους ομογενείς στο τόπο διαμονής τους και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος εξυπηρετεί την ανάγκη για σταθερές κυβερνήσεις που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα, επισήμανε ακόμη.

Υπενθυμίζοντας ότι από την πρώτη κιόλας συνάντησή του με τον πρωθυπουργό είχε θέσει το ζήτημα της ανάγκης ευρείας αναθεώρησης του Συντάγματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με την συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία επιθυμεί να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε ακόμα μια φορά τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις που του παρουσίασε ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν άκουσε «κάποια συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση από τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα αυτά. Θα αναμένω τις δημόσιες τοποθετήσεις του».

Όλη η δήλωση Μητσοτάκη

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό που διήρκεσε περίπου μία ώρα ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε:

«Από την πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Τσίπρα έθεσα το ζήτημα της ανάγκης να υπάρξει μια ευρεία Συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα προσαρμόσει τον καταστατικό χάρτη της χώρας στις επιταγές του 21ου αιώνα.

»Επιμένουμε στην πρότασή μας. Αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μια Συνταγματική αναθεώρηση αρκετά ευρεία, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης. Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει στις επόμενες Εθνικές εκλογές να μπορούν να αποφασίσουν και για το ποια Συνταγματική πρόταση θα υποστηρίξουν μέσα από την ψήφο τους.

»Στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι απολύτως ξεκάθαρη. Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει και να υπακούουν σε τακτικές επιλογές της Κυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται σταθερές Κυβερνήσεις.

»Κατά συνέπεια, η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει στη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην παρούσα συγκυρία. Μπορεί να συζητήσει μόνο δύο επιμέρους πτυχές, που αφορούν στο ζήτημα του εκλογικού νόμου.

»Η πρώτη αφορά τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες πολίτες, εκτός Ελλάδας, στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Όπως γνωρίζετε, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση νόμου. Θα ήταν εύκολο για την Κυβέρνηση και σήμερα ακόμα να την υπερψηφίσει.

»Και το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε είναι το ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών Περιφερειών, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη αντιπροσώπευση των βουλευτών από ένα μικρότερο εκλογικό σώμα.

»Από εκεί και πέρα, δεν συζητάμε απολύτως τίποτε άλλο.

»Η χώρα χρειάζεται σταθερές Κυβερνήσεις και θεωρούμε ότι ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος αυτήν τη σημαντική ανάγκη την υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Στον ενικό μεν, αλλά…

Η πρόθεση και οι θέσεις του Κ. Μητσοτάκη ξεκαθαρίστηκαν από την αρχή της συνάντησης, από το διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες -μιλώντας μάλιστα στον ενικό- μπροστά στις κάμερες.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός του είπε: «Ταξίδευα με την αδερφή σου χθες. Γυρνάγαμε από το Στρασβούργο όπου είχαμε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω πήγαμε καλά εκεί. Να δούμε τα επόμενα βήματα».

«Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Κοινοβουλίου, και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου», είπε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις, όπως για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο το 1936 ο Αλέξης Παπαναστασίου εισηγείτο σε υποεπιτροπή της Βουλής την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένου. «Τα ίδια συζητάμε και σήμερα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Στην πρώτη μας συζήτηση είχα θίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία, γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα με νηφαλιότητα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες», του απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet