H Γερμανία δεν μπορεί να ξεχάσει το κακό που έκανε παραδέχεται η Άνγκελα Μέρκελ
Πολιτική

H Γερμανία δεν μπορεί να ξεχάσει το κακό που έκανε παραδέχεται η Άνγκελα Μέρκελ

Την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, δείχνοντας κατανόηση για τα ανοιχτά τραύματα στην Ελλάδα και άλλες χώρες, αναγνώρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Άνγκελα Μέρκελ έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης σε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της υπογράμμισε ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή».

«Εμείς, οι Γερμανοί έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού» επισήμανε η Μέρκελ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με τον Ρώσο πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από την πλευρά του, και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μίλησε για ιστορική ευθύνη, τιμώντας την 70ή επέτειο από το τέλος της μάχης του Βερολίνου.

«Σε εμάς εναπόκειται ειδικά -ενδεχομένως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο- η ευθύνη να διατηρήσουμε μία παγκόσμια τάξη. Μία τάξη που θα διασφαλίζει την ειρήνη» τόνισε ο Σταϊνμάγερ σε ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Βερολίνο.

«Αυτό το καθήκον ανήκει ιδίως στη Γερμανία, ο αχαλίνωτος εθνικισμός της οποίας βύθισε τον κόσμο στο χάος(…) και η οποία έκτοτε ενσωματώθηκε εκ νέου -με σύνεση και σταδιακά- στην πανευρωπαϊκή και παγκόσμια ειρηνική τάξη» επισήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τον Σταϊνμάγερ «το “ποτέ πια” σημαίνει επιπλέον για εμάς τους Γερμανούς: “ποτέ πια μόνοι!”», ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε σε μία εξωτερική πολιτική που θα είναι προσανατολισμένη προς «την κατανόηση μεταξύ των λαών, την αναζήτηση πολιτικών λύσεων στις διενέξεις και τη διατήρηση των δομών που συμβάλλουν στην ειρήνη».

Αφού αναφέρθηκε στους δεσμούς του Βερολίνου με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τις ευρωπαϊκές χώρες, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας χαρακτήρισε «θαύμα» την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Γερμανίας και του Ισραήλ. Ο ίδιος άλλωστε επέμεινε στην ανάγκη οι πολίτες «να υψώσουν τις φωνές τους εναντίον κάθε μορφής αντισημιτισμού» στη Γερμανία.

Πηγή: in.gr, mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet