Αίγυπτος: Άνοιξε τις πύλες της για το κοινό η αρχαιότερη πυραμίδα του κόσμου
Πολιτισμός

Αίγυπτος: Άνοιξε τις πύλες της για το κοινό η αρχαιότερη πυραμίδα του κόσμου

Μία από τις παλαιότερες πυραμίδες της Αιγύπτου -ίσως η πρώτη-  η κλιμακωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ, άνοιξε και πάλι τις πύλες της στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για το πρώτο πέτρινο κτήριο στην ιστορία, ύψους 63 μέτρων, που εκτιμάται ότι είναι η αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο.  

Το άνοιγμα της κλιμακωτής πυραμίδας στο ευρύ κοινό έγινε από τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό, Μουστάφα Μαντμπούλι, με παρόντες τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Χάλιντ Ελ Ανάνι και τον υπουργό Οικισμού, Άσεμ Ελ Γκάζαρ. Η πυραμίδα είναι στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και εκτιμάται πως έχει ηλικία 4700 χρόνια.  

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε το εν λόγω έργο αποκατάστασης της πυραμίδας ως ένα από τα σημαντικότερα στη χώρα. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός κ. Ελ Ανάνι έκανε λόγο για «λεπτή ιατρική χειρουργική» που απαιτήθηκε από τους ειδικούς εδώ και 14 χρόνια, για να δώσουν στην πυραμίδα τη σημερινή της εικόνα, μέσα από ένα έργο με κόστος 104 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ).  

Η κλιμακωτή πυραμίδα του Ζοζέρ (2667 – 2648 π.Χ.) είναι το επίκεντρο των μνημείων της Σακκάρα, με αρχιτέκτονα τον Ιμφοτέπ, ο οποίος της έδωσε διαστάσεις 121 x 109 μέτρα, διατηρώντας έξι επίπεδα.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η πυραμίδα θεωρείται το πρώτο κτήριο στον κόσμο που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από πέτρα.

Οι εργασίες αποκατάστασης σταμάτησαν το 2011, μετά τη λαϊκή εξέγερση της Αιγύπτου, που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά συνεχίστηκε στα τέλη του 2013.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet