Αζέρικοι ρυθμοί… φέρνουν έσοδα στα ελληνικά σχολεία
Πολιτισμός

Αζέρικοι ρυθμοί… φέρνουν έσοδα στα ελληνικά σχολεία

Ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας για καλό σκοπό από την Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Heydar Aliyev, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Πρόκειται για την φιλανθρωπική καλλιτεχνική παράσταση αζερικής μουσικής και χορού από το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα και την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση ελληνικών σχολείων.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 21.00.

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μοναδικό θέαμα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο οποίο συμμετέχουν 120 καλλιτέχνες και το οποίο συνδυάζει τη χορευτική με τη μουσική παράδοση της χώρας του Καυκάσου.

Με την παράσταση στο Ηρώδειο κορυφώνεται το φετινό πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα που είχε στόχο την περαιτέρω και συνεχή ανάπτυξη των διμερών πολιτισμικών, διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων.

Ανάμεσα στους θεατές του Ηρωδείου θα βρεθεί και η “πρώτη κυρία του Αζερμπαϊτζάν, Mehriban Aliyeva, πρόεδρος του Ιδρύματος Ηeydar Αliyev και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Αγώνων – Baku 2015.

Δύο συγκροτήματα με εντυπωσιακή πορεία

Το Κρατικό Συγκρότημα Χορού ιδρύθηκε το 1970 και μέσα σε 44 χρόνια καλλιτεχνικής δράσης έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία προβολής και ανάδειξης της αζερικής μουσικής παράδοσης. Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα των παραστάσεών του, έγινε ιδιαίτερα γνωστό στο εξωτερικό.

Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν ιδρύθηκε το 1920 και φέρει το όνομα «Uzeir Hajibeyli» από τους ιδρυτές της. Πρώτος μαέστρος ήταν ο MI. Chernyakhovski.

Η ορχήστρα από τη δεκαετία του ΄20 πραγματοποίησε μεγάλες συναυλίες υπό τη διεύθυνση μαέστρων παγκόσμιου κύριους, όπως οι O. Klemiperer (Γερμανία), Ρ. Μπάτον (Γαλλία), F. Stride (Αυστρία), G. Mravinski, N. Golovanov, Α Hauk, Α Pavlov-Arbenin, S. Stolerman και άλλοι.

Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα, μετά την αναδιοργάνωση και την επαναλειτουργία της στη σύγχρονη εποχή, εκτελεί έργα από Gara Garayev, Arif Malikov, Faraj Garayev, Agshin Alizadeh και πολλά άλλα συνθετών από το Αζερμπαϊτζάν και ξένων. Έχει δώσει σημαντικές παραστάσεις σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Στο ρεπερτόριο της Ορχήστρας περιλαμβάνεται η εκτέλεση πολλών μεγάλων έργων της παγκόσμιας μουσικής όπως των G. Maler, I. Stravinsky, C. Debussi, A. Bruckner, J. Brahms.

Η ορχήστρα συμμετέχει ενεργά στο ετήσιο φεστιβάλ «Μουσική του 20ου αιώνα», στο «Gabala Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής» και στο «Διεθνές Φεστιβάλ Μαστισλάβ Ροστροπόβιτς». Από το 2007, η Ορχήστρα συμμετέχει σε σημαντικά καλοκαιρινά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Ιταλία.

Διάθεση εισιτηρίων

Εισιτήρια διατίθενται στην τιμή των 10 ευρώ για το κάτω διάζωμα και στα 5 ευρώ για το άνω διάζωμα από τα:

  • Ταμεία Ελληνικού Φεστιβάλ, Πανεπιστήμιου 39, Αθήνα
  • Εκδοτήρια Ηρωδείου
  • Καταστήματα Public
  • Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου & ΙΑΝΟΣ.

Τηλεφωνικά & κρατήσεις για ομαδικά και ΑμεΑ στο 210 3272000 και Ηλεκτρονικά στο herodeion-events.gr & viva.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.azerbaijani-culture.gr ή καλέστε στα τηλέφωνα: 210 6772129 και 210 3272000

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet