Αυθεντικό μπλουζ στο Μετς από τον James Boo Boo Davis
Πολιτισμός

Αυθεντικό μπλουζ στο Μετς από τον James Boo Boo Davis

Ο James, Boo Boo, Davis έρχεται στο Μετς και συγκεκριμένα στο Half Note, μεταφέροντας την αύρα τού Δέλτα του Μισισιπή, περιοχή από την οποία κατάγεται. Γεννημένος στο Drew το 1943, μεγάλωσε στην καρδιά του Δέλτα του ποταμού σε περιοχές με τεράστιες φυτείες βαμβακιού του Νότου, όπου η παρουσία των χιλιάδων εργατών της γης προσέλκυσε τους καλύτερους μουσικούς της γύρω περιοχής. Περιοχή τόσο πλούσια όσον αφορά τη γη της όσο και τα blues.

O Βοο Βοο είναι γιος μουσικού που έπαιξε με τον John Lee Hooker, τον Elmore James και τον Robert Pete Williams: ο ίδιος θυμάται αυτούς τους κολοσσούς να παίζουν στο σαλόνι του σπιτιού του. Αυτές οι εικόνες και το ατέλειωτο τραγούδι των εργατών στα χωράφια του βαμβακιού έβαλαν τις βάσεις για την ενασχόλησή του με τη μουσική με την οποία ο James Boo Boo Davis ασχολείται από την ηλικία των πέντε, παίζοντας φυσαρμόνικα και τραγουδώντας στην εκκλησία. Αργότερα θα πιάσει και την κιθάρα και με τα αδέλφια και τον πατέρα του θα κάνουν μπάντα με την οποία έπαιζαν στις γύρω περιοχές.

Η καρδιά του Boo Boo ανήκει πάντα στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, παρ; όλο που δεν μεγάλωσε σε ιδανικές συνθήκες. Δεν έμαθε να γράφει και να διαβάζει. Εμαθε όμως τα μπλουζ, για αυτά ζει και αναπνέει, με αυτά ξέρει να συνεννοείται. Περισσότερα από τον Boo Boo Davis στη συνέντευξη που ακολουθεί και κυρίως στο Ηalf Note από τις 28 Νοεμβρίου.

Τι σημαίνει μπλουζ; Πώς θα τα περιγράφατε;
Τα μπλουζ για μένα είναι ζωή. Με βοηθούν να κρατήσω το πνεύμα μου σε διέγερση και να επιβιώνω μέρα με τη μέρα. Αυτή η συνεργασία περιλαμβάνει για εμένα όλο το νόημα της ζωής. Και τα καλά και τα κακά. Και τα σύνθετα και τα απλά. Τα μπλουζ είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζω τα συναισθήματά μου, τα προβλήματά μου αλλά και τη χαρά μου. Θα σου περιέγραφα τα μπλουζ σαν έναν καλό άνδρα ή γυναίκα που ενώ αισθάνονται άσχημα, τραγουδώντας τα αισθάνονται καλύτερα.

Τι είναι αυτό που τα κάνει διαφορετικό από άλλα είδη μουσικής;
Τα μπλουζ έρχονται από τον Μισισιπή και δημιουργήθηκαν από Αφροαμερικανούς που ζούσαν κάτω από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η μουσική ήταν η μόνη διαφυγή τους από τη σκληρή και κακή τους καθημερινότητα. Οι σκλάβοι τότε δεν είχαν όργανα παρά μόνο τη φωνή τους και για αυτό η βάση των μπλουζ είναι η φωνή και το τραγούδι.

Στα 70 – 71 σας χρόνια τι είναι αυτό που σας έχει διδάξει η ζωή;
Ολα όσα ξέρω. Οταν ήμουν νέος δεν υπήρχαν χρήματα ή χρόνος για να πάω στο σχολείο. Αρχισα να δουλεύω στα χωράφια σε ηλικία 5 ετών και δεν έμαθα πώς να γράφω ή πώς να διαβάζω. ;O,τι έμαθα λοιπόν το έμαθα μόνος μου από την προσωπική μου ζωή.

Τι γνωρίζετε για την Ελλάδα, τους Έλληνες και την ελληνική μουσική;
Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στην πατρίδα σας και έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από την πρώτη. Μου αρέσει ο καιρός της χώρας σας, το φαγητό σας, αλλά κυρίως η ζεστασιά του ελληνικού κοινού.

Ξεκινήσατε παίζοντας και τραγουδώντας σε εκκλησία. ;Eχετε πίστη; Πιστεύετε στον Θεό και αν ναι, γιατί;
Για εμένα ο Θεός είναι μια πραγματικότητα και τον αποκαλώ Dave. Και θα με ακούσετε πολλές φορές την ημέρα να φωνάζω “thank you, Dave”. Του είμαι βαθιά υπόχρεος για όσα καλά μου συμβαίνουν κάθε ημέρα. Τον ευχαριστώ κάθε πρωί που ξυπνάω και ανοίγω τα μάτια μου, για το φαγητό που τρώω, για το καθετί που μου συμβαίνει. ;Oπως είπα παραπάνω, δεν μπορώ να γράψω ή να διαβάσω, αλλά με τη βοήθειά Του ταξιδεύω και παίζω τη μουσική μου παντού.

πότε & πού

ΒΟΟ ΒΟΟ DAVIS: φωνητικά, φυσαρμόνικα.
JAN MITTENDORP: κιθάρες.
JON GERRITSE: ντραμς, κρουστά.
Εμφανίζεται στο Half Note από τις 28 Νοεμβρίου ως και την 1η Δεκεμβρίου
ΤΡΙΒΩΝΙΑΝΟΥ 17, ΜΕΤΣ – 116 36, ΑΘΗΝΑ, GR.ΤΗΛ. ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ (ΔΕΥΤ. – ΚΥΡ. 11.30-19.30): +30 210 9213310

Πηγή: tovima.gr/Γιώργος Σκίντσας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet