Ημέρα και νύχτα… Μουσείων
Πολιτισμός

Ημέρα και νύχτα… Μουσείων

Εκτός από ημέρα των Αυτοδιοικητικών και Περιφερειακών Εκλογών για τη χώρα μας, η 18η Μαΐου αποτελεί τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Μουσεία σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων με αφορμή την ημέρα αυτή. Φέτος το θέμα των εκδηλώσεων είναι «Οι συλλογές μας ενώνουν».

Φέτος θα τιμηθεί ιδιαίτερα το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Δείτε το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 17 Μαΐου 2014 έχει ορισθεί ως «Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων» και τα περισσότερα μουσεία της χώρας μας θα είναι ανοικτά όλο το Σάββατο έως τη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Η «Νύχτα των Μουσείων» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη.

Σε χαιρετισμό του σχετικά με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος μίλησε για τη σημασία του πολιτισμικού υπόβαθρου της χώρας μας, και για το Εθνικό Πιλοτικό Σχέδιο με το οποίο πρόκειται να αναμορφωθούν 33 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδος.

«Τα μουσεία μας είναι μια ανοιχτόκαρδη και οργανωμένη πρόσκληση του σύγχρονου Ελληνισμού προς όλο τον κόσμο.

»Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την Ελλάδα, διότι ο πολιτισμός είναι μεγάλο κομμάτι της ψυχής μας. Είναι η πιο πολύτιμη έκφραση της ιδιοσυστασίας μας. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι οι τόποι όπου τεκμηριώνεται η Ιστορία μας, οι τόποι που εμπνέουν την προοπτική μας.

»Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συμπίπτει με την ανάπτυξη του Εθνικού Πιλοτικού Σχεδίου για την αναμόρφωση των 33 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

»Δεν πρόκειται απλώς για μια διεύρυνση του ωραρίου, για εμπλουτισμό των πωλητηρίων και για εκσυγχρονισμό του συστήματος εισιτηρίων. Πρόκειται, στην ουσία, για μια ανοιχτόκαρδη και οργανωμένη πρόσκληση του σύγχρονου Ελληνισμού προς όλο τον κόσμο: Ελάτε να μας συναντήσετε. Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες στις νέες προκλήσεις και είμαστε αποφασισμένοι να πορευτούμε μαζί σας θεσμικά, συντονισμένα, δημιουργικά. Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Εθνικού Πιλοτικού Σχεδίου είναι πολύ ενθαρρυντικά. Την ώρα που η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με εκθέσεις, ημερίδες, ξεναγήσεις, συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα για κάθε ηλικία, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρεί σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, ώστε να τιμά την πολιτιστική κληρονομιά μας κάθε ημέρα με μια σύγχρονη κοινωνικότητα.

»Το φετινό σύνθημα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων -“Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν”- είναι συγχρόνως ένα πρόταγμα της πολιτικής μας: Ο πολιτισμός ήταν πάντα η ταυτότητα και θα είναι πάντα και το διαβατήριό μας για την ελληνική εξωστρέφεια, που τόσο την έχουμε ανάγκη και τη θέλουμε».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet