Μέσα από τις γυναικείες φυλακές Ελεώνα η… θέα είνα διαφορετική!
Πολιτισμός

Μέσα από τις γυναικείες φυλακές Ελεώνα η… θέα είνα διαφορετική!

Με πρωτοβουλία του καθηγητή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και ιδρυτικού μέλους του Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών, Κλήμη Πυρουνάκη, ξεκινά τον περασμένο Νοέμβριο η ομάδα εικαστικής έκφρασης, στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών.

Στόχος είναι η έκφραση και η επικοινωνία, με όρους αλληλεγγύης, αίσθημα ισότητας και όχι φιλανθρωπίας, ενώ στις 26 Απριλίου ο χώρος τέχνης και πολιτισμού «Δωμάτιο με Θέα» υποδέχεται τη «θέα από μέσα», έκθεση με έργα επτά κρατουμένων γυναικών.

Είναι μία ακόμα Πέμπτη, περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της ομάδας, όταν η Άλκηστις Μπούρα, συντονίστρια και εικαστική ψυχοθεραπεύτρια, αποχαιρετά τα «κορίτσια» της και ηχεί στα αυτιά της το «καλή εβδομάδα». «Αναρωτιέμαι, μου εύχονται καλή εβδομάδα και είναι ημέρα Πέμπτη, μάλλον μπερδεύτηκαν» σκέφτεται η ίδια, όμως η απάντηση έρχεται από τις κρατούμενες:

«Τις Πέμπτες ξεκινά η εβδομάδα μας. Κάθε Πέμπτη μηδενίζει το κοντέρ και ξεκινάμε πάλι από την αρχή».

Για τις γυναίκες της ομάδας οι Πέμπτες αποτελούν λύτρωση, ταξίδι και καταφύγιο, η ευκαιρία να ανασυρθούν από την ηθική δυστυχία την οποία η τιμωρία απλώς θα μεγέθυνε, καθώς για δυόμισι ώρες επικοινωνούν, ζωγραφίζουν, και πειραματίζονται με διάφορα εικαστικά υλικά.

«Για μένα, αυτό το πρόγραμμα είναι σωτήριο γιατί μου επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πόσο ευλογημένη γυναίκα είμαι. Θα μου πείτε “Ευλογημένη στη φυλακή;”. Να γιατί μόνον όταν ζήσεις τον απόλυτο “θάνατο”, το απόλυτο “τίποτα”, βλέπεις πόσο φωτεινή ήταν και είναι η ζωή σου (αν ήταν και είναι βέβαια)» εξηγεί μία από τις επτά γυναίκες της «θέας από μέσα».

Πρόκειται για έργα που συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα των γυναικών που δημιουργούν μεταξύ άλλων, δίοδο επικοινωνίας με το «έξω», ενώ στο τετράδιο των επισκεπτών βρίσκει κανείς στο πίσω μέρος του εξωφύλλου τις ερωτήσεις τους. Άλλωστε μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση, το τετράδιο αυτό θα είναι η «αμοιβή» τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στις 10 Μαΐου, όμως λόγω προσέλευσης δόθηκε παράταση, και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 17 Μαΐου. Η «θέα από μέσα» βρίσκεται στην Καλλιθέα, Σκίπη 28Α, και ανοίγει τις πόρτες της καθημερινά 6.30-10.00 μ.μ.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet