Οι Βρετανοί “δανείζουν” τα κλεμμένα από την Ελλάδα Γλυπτά του Παρθενώνα!
Πολιτισμός

Οι Βρετανοί “δανείζουν” τα κλεμμένα από την Ελλάδα Γλυπτά του Παρθενώνα!

Το Βρετανικό Μουσείο προχώρησε σήμερα σε μια προκλητική κίνηση, δανείζοντας -για πρώτη φορά στην ιστορία- ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα που είχε αφαιρέσει ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη, στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, για την επέτειο των 250 χρόνων του.

Συγκεκριμένα, ακέφαλο άγαλμα του ποτάμιου θεού Ιλισού εστάλη στη Ρωσία για να εκτεθεί στο Μουσείο Ερμιτάζ έως τα μέσα Ιανουαρίου. Πρόκειται για ένα από τα κειμήλια που αφαίρεσε ο Λόρδος Έλγιν από την Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα, γνωστά ως «Ελγίνεια» όπως αναφέρει το BBC. Το γλυπτό μεταφέρθηκε στη Ρωσία με άκρα μυστικότητα και θα παρουσιαστεί στο Ερμιτάζ σήμερα, Παρασκευή, στο πλαίσιο των εορτασμών που έχουν προγραμματιστεί για τη συμπλήρωση 250 χρόνων λειτουργίας του. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα περνά τα σύνορα της Βρετανίας.

Ο διευθυντής του Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, δήλωσε: «Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα Μουσείο του κόσμου για τον κόσμο, και τίποτε δεν το αποδεικνύει πιο περίτρανα από ότι ο δανεισμός ενός γλυπτού του Παρθενώνα στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης».

Το Βρετανικό Μουσείο υπήρξε σήμερα «ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον κόσμο» δήλωσε, «κάνοντας πραγματικότητα τα ιδανικά του Διαφωτισμού ότι τα σπουδαία πράγματα στον κόσμο πρέπει να εκτίθενται και να μελετώνται, να μοιράζονται και να θαυμάζονται από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες».

Το Βρετανικό Μουσείο – για πολλά χρόνια – προέβαλε το επιχείρημα ότι η Αθήνα δεν είχε τον κατάλληλο χώρο για να τα δεχθεί. Ωστόσο, ακόμα και μετά τη λειτουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης -το οποίο συγκαταλέγεται στα καλύτερα του κόσμου- το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζει να αρνείται και να αποφεύγει οποιαδήποτε συζήτηση για επιστροφή των Γλυπτών.

Α. Σαμαράς:« Προκαλεί τον Ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου»

«Προκαλεί τον ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να “δανείσει” ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Το τελευταίο μέχρι σήμερα βρετανικό δόγμα περί “αμετακίνητων” γλυπτών του Παρθενώνα  παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο “επιχείρημά” τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει.

Το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε το ακέφαλο άγαλμα του ποτάμιου θεού Ιλισού στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, για την επέτειο των 250 χρόνων του.

Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!», καταλήγει η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet