Πέρασαν 22 χρόνια που έφυγε η Τζένη Καρέζη
Πολιτισμός

Πέρασαν 22 χρόνια που έφυγε η Τζένη Καρέζη

Σήμερα, συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας η φινετσάτη, γοητευτική και ταλαντούχα Τζένη Καρέζη. Για πολλούς θεωρείται η «πρώτη κυρία» του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ οι θεατρικές παραστάσεις της άφησαν εποχή. Πρωταγωνίστησε σε όλα τα είδη ταινιών, ερμηνεύοντας κάθε φορά διαφορετικούς ρόλους με την ίδια επιτυχία, ενώ η φινέτσα της, η ιδιαίτερη φωνή της και η σπάνια γοητεία της, σαγήνευαν το κοινό.

Η Τζένη Καρέζη, πραγματικό όνομα Ευγενία Καρπούζη, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου του 1932, σύμφωνα όμως με το λεξικό «Έλληνες ηθοποιοί» του ηθοποιού Θεόδωρου Έξαρχου (1930 – 1992), ως έτος γέννησης αναφέρεται το 1934. Επίσης, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της κατά το πρώτο έτος της κατοχής ήταν περίπου 5 ετών και ζούσε στη Θεσσαλονίκη.

Ο πατέρας της ήταν γυμνασιάρχης και η μητέρα της δασκάλα. Τα σχολικά της χρόνια τα πέρασε στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών Καλαμαρί στη Θεσσαλονίκη και στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» (Saint Joseph) στην Αθήνα. Μιλούσε γαλλικά και αγγλικά. Ο πατέρας της είχε εγκαταλείψει εκείνη και τη μητέρα της Θεώνη, όταν του ανακοίνωσε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Μέχρι και το 1971, που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, δεν τον ξαναείδε.

Η Τζένη Καρέζη έκανε δύο γάμους. Το 1962 παντρεύτηκε τον Ζάχο Χατζηφωτίου και έξι χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 1968, τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο, με τον οποίο και απέκτησε ένα γιο, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο. Ήταν μόνιμη κάτοικος Αθηνών.

Πέθανε στις 27 Ιουλίου 1992 μετά από τετραετή μάχη με τον καρκίνο. Η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Λίγους μήνες πριν τον θάνατό της είχε συγγράψει την αυτοβιογραφία της ενώ, σύμφωνα με επιθυμία της ίδιας, ιδρύθηκε στη μνήμη της Ίδρυμα που φέρει το όνομά της, με σκοπό την παρηγορητική αγωγή των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο. ​

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet