«Πολυτεχνείο 1973»: εικόνες-ντοκουμέντα μέσα από τον φακό του Βασίλη Καραγεώργου
Πολιτισμός

«Πολυτεχνείο 1973»: εικόνες-ντοκουμέντα μέσα από τον φακό του Βασίλη Καραγεώργου

Η αφηγηματική έκθεση μνήμης φωτογραφιών που ζωντανεύει τον αγώνα του Πολυτεχνείου του 1973, η οποία φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, είναι μια σειρά από φωτογραφίες από το αρχείο του Βασίλη Καραγεώργου, αυτόπτη μάρτυρα – φωτορεπόρτερ εκείνων των ημερών, οι οποίες αφηγούνται καρέ – καρέ τις δύσκολες εκείνες ώρες που οι νέοι θέλησαν με τόλμη να διεκδικήσουν το μέλλον τους και να αναδείξουν νέους δρόμους.

Οι φωτογραφίες, άμεσες, αποκαλυπτικές, διεισδυτικές, αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα, όπου ο ιστορικός μπορεί να σκύψει για να αντλήσει λεπτομέρειες και να δει την αλήθεια αποτυπωμένη με όλη τη δύναμή της.

Μέρος του αρχείου αυτού, εκτός από ανέκδοτες φωτογραφίες, περιέχει και φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο, ενώ μερικές από αυτές έχουν κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο.

O Θανάσης Αλατάς, δημοσιογράφος και επιμελητής της έκθεσης, επισημαίνει: «Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 είναι ακόμη και σήμερα κάρβουνα αναμμένα κάτω από τις στάχτες του χρόνου. Κάθε φορά που τα σκαλίζουμε αρπάζουν φωτιά».

«Λέμε ότι ξεχνάμε εύκολα εμείς οι Έλληνες. Ίσως και γι’ αυτό συχνά πέφτουμε στα ίδια μοιραία λάθη. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό σήμερα να ξανα-αφουκραστούμε τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και τα όσα συνέβησαν τότε και να αναλογιστούμε τη σημασία τους και σε σχέση με τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα» συμπληρώνει.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο είδος φωτογράφισης που λειτουργεί ως εργαλείο είδησης λέει:

«Τιμά όλους τους φωτορεπόρτερ – μάρτυρες των γεγονότων που συχνά, ανάμεσα στο νόμιμο και το παράνομο, βάζουν σώμα και ψυχή για να τα αποτυπώσουν, κινδυνεύοντας και από τις δύο πλευρές».

Άλμπουμ με τα σπάνια αρχεία από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου του 1973 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Flippress.

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 29 Νοεμβρίου στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων – Πάρκο Ελευθερίας  (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ. 210 72 24 028)
Τρίτη – Σάββατο: 10.00 – 20.00, Κυριακή 10.00 – 14.00

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet