Προκλητικό βρετανικό δημοσίευμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Πολιτισμός

Προκλητικό βρετανικό δημοσίευμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τουλάχιστον προκλητικό είναι δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη ότι δεν θα διεκδικήσει η Ελλάδα νομικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το πρόσφατο πόρισμα της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν που καλούσε την Ελλάδα να αναλάβει νομική δράση.

Ο κ. Ξυδάκης είπε την Τετάρτη, μιλώντας στο Mega: «Η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών είναι η διπλωματική και η πολιτική». Και συνέχισε: «Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και, αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα».

Η δήλωση ήρθε λιγότερο από 48 ώρες μετά τη δημοσίευση του πορίσματος, το οποίο συνέταξε η Αμάλ Κλούνεϊ. Το πόρισμα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να προχωρήσετε νομικά. Aν δεν το κάνετε στο προσεχές μέλλον, η ευκαιρία μπορεί να χαθεί. Ή τώρα ή ποτέ… H ώρα (της διεκδίκησης) έχει έρθει…».

«Η Ελλάδα γνωρίζει ότι δεν έχει νομικό δικαίωμα στα Ελγίνεια και γι΄ αυτό δεν θα κάνει μήνυση στη Βρετανία» είναι ο σκανδαλώδης τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Telegraph.

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Με το τέλος της μήνυσης της Αμάλ Κλούνεϊ κατά της κυβέρνησής μας, το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να συνεχίσει την τεράστια προσφορά του στον κόσμο».

Ανάμεσα στα «επιχειρήματα» της εφημερίδας είναι ότι επειδή τα βρετανικά δικαστήρια είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα για την ικανότητά τους να λύνουν διαμάχες πάνω σε διεθνή ζητήματα, ο κ. Ξυδάκης «λογικά θεώρησε» -όπως αναφέρει η Telegraph- ότι η απόφαση ενός διεθνούς δικαστηρίου δεν θα είναι πολύ διαφορετική.

Και στον ίδιο προκλητικό τόνο συνεχίζει: «Δεν πρόκειται για έκπληξη καθώς -αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη παρανόηση- δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στον τρόπο που ο Λόρδος Έλγιν έσωσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

«Η Ελλάδα εγκαταλείπει την υπόθεση των Ελγίνειων Μαρμάρων» ανέφερε ο εξωτερικός τίτλος θέματος του BBC. Μέσα η είδηση μεταδόθηκε σωστά, καθώς το BBC αναφέρει ότι η Ελλάδα αποκλείει την ανάληψη νομικής δράσης για το θέμα που έχει μετατραπεί σε πικρή διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες. Στη συνέχεια ο τίτλος άλλαξε και το ρήμα από «εγκαταλείπει» έγινε «αποκλείει».

Ο βρετανικός Guardian έσπευσε να υπερασπιστεί την Ελλάδα, λέγοντας ότι τα «Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν θαύματα της γλυπτικής, σύμβολα του ελληνικού έθνους». Η Σαρλότ Χίγκινς αναφέρει ότι αν και η Ελλάδα «απέρριψε ήσυχα την πιθανότητα ανάληψης νομικής δράσης […] η επιθυμία να τα δει κανείς πίσω στην Αθήνα παραμένει πιο έντονη από ποτέ».

«Η τεράστια συναισθηματική σημασία και ο εθνικός συμβολισμός που συνδέονται με τα Γλυπτά είναι σχετικά πρόσφατος» αναφέρει η εφημερίδα «και σίγουρα θα ήταν ξένη για τους Αθηναίους που έχτισαν τον μεγάλο ναό της θεάς τους πάνω στις στάχτες του προκατόχου του που κάηκε από την περσική στρατιωτική εισβολή στο 480 π.Χ.» αναφέρει στο σχόλιό του ο Guardian.

Η συντάκτρια του θέματος επισημαίνει ότι στη διάρκεια των αιώνων που ακολούθησαν, τα Γλυπτά απέκτησαν νέα νοήματα, νοήματα που και να ήθελε κανείς δεν θα μπορούσε πια να αφαιρέσει.

«Για την Αθήνα, το επιχείρημα αυτό φαίνεται προφανές: να τα φέρει σπίτι τους, στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου βρίσκεται ήδη περίπου το ένα τρίτο των Γλυπτών του Παρθενώνα και να τους επιτρέψει πλήρως να πουν την ιστορία αυτού του εκπληκτικού ναού, που χτίστηκε σε μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο, νικήτρια πόλη – κράτος» τονίζει η εφημερίδα.

Αφού αναφέρεται στο επιχείρημα της Βρετανίας ότι το Βρετανικό Μουσείο αποτελεί ένα μουσείο παγκόσμιας ιστορίας και ότι εκεί τα Γλυπτά μπορεί να τα θαυμάσει κανείς σε συνδυασμό με άλλα εκπληκτικά αντικείμενα και μνημεία από άλλες χώρες, πολιτισμούς και ηπείρους.

Και καταλήγει ότι τα επιχειρήματα είναι ισορροπημένα και ότι «ο πόλεμος για τα Μάρμαρα» δείχνει ότι θα προχωρήσει μπροστά, «στο μέλλον».

Δήλωση Ξυδάκη

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Ξυδάκης είπε:

«Οι νομικές γνωματεύσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες και ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε δήλωσε ότι δεσμεύεται στο άμεσο μέλλον να ακολουθήσει τη δικαστική οδό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε ότι η δικαστική οδός «είναι μια από τις πολλές οδούς που ανοίγονται μπροστά μας».

«Ο πολυετής αγώνας με πολιτικά και διπλωματικά μέσα με σκοπό τη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης έχει φέρει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, και μάλιστα στη Βρετανία, διάκειται ευνοϊκά στην επιστροφή των Γλυπτών» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.

Και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση η ελληνική Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα του παρελθόντος, επιλέγει τα προσφορότερα μέσα, τους όρους και το πεδίο για την επίτευξη των στόχων της».

Πηγή: in.gr/ Αγγελική Στελλάκη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet