Πρωτότυπη έκθεση μαθηματικών χειρογράφων στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Πολιτισμός

Πρωτότυπη έκθεση μαθηματικών χειρογράφων στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Mια πρωτότυπη έκθεση μαθηματικών χειρογράφων που δημιουργήθηκαν με αφορμή την απόδειξη του πυθαγορείου θεωρήματος από διάφορους μελετητές σε όλον τον κόσμο θα φιλοξενήσει το Ίδρυμα Ευγενίδου. Πρόκειται για έργα του Αιγυπτιώτη καλλιγράφου μελετητή Παύλου Μωραΐτη (1937-2010), ο οποίος απεικόνισε με ύφος που παραπέμπει σε κλασικά χειρόγραφα περισσότερες από 140 αποδείξεις από τις περίπου 400 καταγεγραμμένες αποδείξεις του θεωρήματος.

Ο Παύλος Μωραΐτης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Σπούδασε στην Αίγυπτο ηλεκτρολόγος μηχανικός και εργάστηκε για πολλά χρόνια στις πλωτές εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου, ταξιδεύοντας σε όλη την Αφρική, την Ευρώπη και στον Καναδά. Μελέτησε μαθηματικά, φυσική, αστρονομία, αρχαία αιγυπτιακά και πολλά άλλα θέματα και ασχολήθηκε με την καλλιγραφία και τις διακοσμητικές τέχνες. Στη Θεσσαλονίκη, όπου ζούσε από το 1964, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος για πολλά χρόνια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας (ΟΦΑ). Μία από τις ερασιτεχνικές δραστηριότητές του ήταν η καλλιγραφική απεικόνιση εφευρέσεων και αρχαίων ελληνικών ανακαλύψεων σε χαρτί τύπου παπύρου, δημιουργώντας ελκυστικούς συνδυασμούς που θυμίζουν τα μεσαιωνικά χειρόγραφα.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί μια επιλογή από 99 αυθεντικά χειρόγραφα για το πυθαγόρειο θεώρημα, ενώ θα εκτεθούν επίσης και άλλα χειρόγραφα που σχετίζονται με τις επιστήμες. Τα χειρόγραφα έχουν ζωγραφιστεί σε διάστημα 20 ετών σε βαμβακερό χαρτί με διάφορα υλικά. Στόχος του καλλιγράφου ήταν να κάνει ελκυστικά τα θέματα των μαθηματικών και της επιστήμης ώστε να γίνουν πηγές έμπνευσης για σπουδαστές, εκπαιδευτικούς αλλά και το πλατύ κοινό.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, στις 6.00 μ.μ., στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387). Για τον καλλιγράφο και το έργο του θα μιλήσουν: Διονύσης Π. Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου Ιδρύματος Ευγενίδου, Γιάννης Σειραδάκης, καθηγητής Τομέα Αστρονομίας-Αστροφυσικής και Μηχανικής του ΑΠΘ, Αντώνης Ίτσιος, πρόεδρος ΟΦΑ, Μαρία Γενιτσαρίου, καλλιγράφος-μικρογράφος εικαστικός, Σόφη Κώττη, μαθηματικός και μουσικός και η Ντέμη Μωραΐτου, κόρη του καλλιγράφου.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου 2015 και θα πλαισιωθεί από μαθήματα καλλιγραφίας για παιδιά και ξεναγήσεις για σχολεία.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet