«Σενάρια» από τον διεθνή Τύπο για τον τάφο της Αμφίπολης
Πολιτισμός

«Σενάρια» από τον διεθνή Τύπο για τον τάφο της Αμφίπολης

Οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, οι οποίες συνεχίζονται από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, έχουν εξελιχθεί σε διεθνές αρχαιολογικό θρίλερ, το οποίο τροφοδοτεί πληθώρα σεναρίων αλλά και ερωτημάτων. Η αποκάλυψη ότι εντοπίσθηκε τρύπα σε τοίχο, τράβηξε και πάλι την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ.

Η τρύπα βρέθηκε στον μαρμάρινο τοίχο που χωρίζει τον προθάλαμο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης από τους δύο θαλάμους που ακολουθούν και σε απόσταση έξι μέτρων από την είσοδο του μνημείου. Η σύληση του τάφου είναι πιθανή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο κάνει αναφορά στην τρύπα που υπάρχει στον τοίχο, ενώ κάνει λόγο για σημάδια βίαιης εισόδου. Το NBC, το οποίο επίσης θεωρεί ότι ο τάφος έχει υποστεί φθορές από τυμβωρύχους, στηρίζει την άποψη αυτή γράφοντας ότι μέρος των ογκωδών λίθων που έκρυβαν την υπόγεια είσοδο λείπει, ενώ και από τις Σφίγγες, οι οποίες αρχικά είχαν ύψος δύο μέτρων, λείπουν τα κεφάλια και τα φτερά.

Η «Daily Mail» επικαλείται τα ίδια στοιχεία και επισημαίνει πως κοντά στις Σφίγγες οι αρχαιολόγοι βρήκαν τμήματα του μαρμάρινου λέοντα που αρχικά βρισκόταν στην κορυφή του αναχώματος, γεγονός που κατά τους ίδιους τους επιστήμονες δείχνει πως ο χώρος είχε σκαφτεί στα ύστερα χρόνια της αρχαιότητας και είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές.

Τέλος, το «Discovery News» αναφέρεται σε σημάδια σύλησης παραθέτοντας προς επιβεβαίωση και φωτογραφία κάνοντας αναφορά στην παρουσία χώματος στον προθάλαμο, η οποία προκαλεί υποψία ότι πριν από πολλά χρόνια επιδρομείς λεηλάτησαν τον τάφο.

Το NBC θεωρεί ότι ο τάφος έχει υποστεί φθορές από τυμβωρύχους.

Μπροστά στο μνημείο δεν υπάρχει πια ο τοίχος σφράγισης, οι ογκώδεις λίθοι (περίπου 250 κιλά έκαστος), οι οποίοι εμπόδιζαν την είσοδο έχουν αφαιρεθεί ελευθερώνοντας την όψη της εισόδου στο μνημείο, ενώ έχει αποκαλυφθεί και ένα πολύ ενδιαφέρον ψηφιδωτό δάπεδο. Οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο δημιουργίας των απαραίτητων εργοταξιακών υποδομών οι οποίες θα εξασφαλίσουν καλύτερη προστασία στο μνημείο από τις καιρικές συνθήκες, ενώ έγιναν έργα αποχέτευσης και απομάκρυνσης υδάτων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet