Τα Μουσεία… γιορτάζουν
Πολιτισμός

Τα Μουσεία… γιορτάζουν

Ποικίλες εκδηλώσεις οργανώνονται και φέτος στα μουσεία της χώρας, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου. Κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Κάθε χρόνο η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το 2015 το ICOM έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Εκτός από τα ιδιωτικά μουσεία, στον εορτασμό συμμετέχουν πάνω από 50 δημόσια μουσεία και σχεδόν 30 αρχαιολογικοί χώροι, με πλήθος εκθέσεων, ημερίδων, διαλέξεων, θεματικών ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσικών εκδηλώσεων κ.ά. Την ημέρα του εορτασμού η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις στα δημόσια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Μια ματιά στις εκδηλώσεις

Τιμώμενο από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM μουσείο για φέτος είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων) , όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από 15 έως 24 Μαΐου.

Ο εορτασμός θα ξεκινήσει στις 15 Μαΐου με ημερίδα που θα έχει θέμα«Eκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό».

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Μαΐου (19:00) με σύντομες ομιλίες, περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, προβολές ταινιών και συναυλία σύγχρονης μουσικής. Ομιλητές θα είναι η Αλεξάνδρα Μπούνια, αν. καθηγήτρια Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Χριστίνα Αγριαντώνη, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Κωστής Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης.

Από 18 έως 24 Μαΐου θα λειτουργούν στους χώρους της Τεχνόπολης οι εκθέσεις:

  • «Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους»(Παλαιοί Φούρνοι, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης).
  • «Σωλήνες, πόδια και χρώματα», με την επιμέλεια των εθελοντών του Μουσείου.

Στις 22 και 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Ψηφιακή αειφορία. Νέες προοπτικές για μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς» (Αεριοφυλάκιο 2).

Στις 23 και 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός δραματοποίησης παραμυθιών για παιδιά 5 έως 12 ετών με θέμα το παλαιό Εργοστάσιο Φωταερίου.

Επίσης, στις 23 Μαΐου το Μουσείο σε συνεργασία με τους Αtenistas οργανώνει ξενάγηση για άτομα με τύφλωση και μειωμένη όραση.

Στις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί υπαίθριο εικαστικό εργαστήρι για οικογένειες με παιδιά 5-13 ετών από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με το εξής πρόγραμμα:

Δευτέρα, 18 Μαΐου:

  • «Ο κόρακας και άλλα φτερωτά»: Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν στο κοινό την θεματική παρουσίαση για ενήλικες «Ο κόρακας και άλλα φτερωτά».

Ώρες παρουσιάσεων: στα ελληνικά 10:30 π.μ., 12:30 μ.μ. και 6:30 μ.μ. και στα αγγλικά 3 μ.μ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το πρωί και μετά. Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.

  • «Φτερά και πούπουλα» (για παιδιά έως 12 ετών): Παιδιά μέχρι 12 ετών, ανεξάρτητα ή σε σχολικές ή άλλες ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το αγαπημένο τους φτερωτό πλάσμα, όπως τον κόρακα, την κουκουβάγια, τον αετό, αλλά και τη σφίγγα, τη σειρήνα, τον Ερμή.

Θα βρουν τους αρχαιολόγους-φροντιστές ανάμεσα στα αγάλματα του πρώτου ορόφου του Μουσείου και θα ακούσουν γι΄ αυτά μύθους και όμορφες ιστορίες από την αρχαιότητα. Στη συνέχεια θα αναζητήσουν στις αίθουσες του Μουσείου πετούμενα με οδηγό τη δική τους δημιουργία.

Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα περιμένουν τα παιδιά από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. σε σταθερό σημείο στην αίθουσα των Αρχαϊκών Γλυπτών, όπου υπάρχει σχετική σήμανση. Για τη δράση θα χρησιμοποιηθούν ήχοι, εικονογραφικές και γραπτές πηγές σε ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και υλικά για δημιουργία.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

  • Αναμνηστικό μετάλλιο με θέμα τον κόρακα: Για να τιμήσει την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικά μετάλλια τα οποία έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον κόρακα.

Οι αρχαίοι θαύμαζαν την υψηλή νοημοσύνη του κόρακα που ήξερε να καθοδηγεί τους οδοιπόρους σε έρημους τόπους, να προαναγγέλλει το μέλλον με διαφοροποίηση του τόνου της φωνής του και του πετάγματός του και να προαναγγέλλει με το κράξιμό του τη βροχή και τον άνεμο.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Κυριακή 17 Μαΐου:

  • Aφηγήσεις παραμυθιών με τίτλο «Παραμύθια με τις Παραμυθοκόρες για ξόρκια, φυλαχτά και μαγικά με αφορμή την έκθεση Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό». Οι αφηγήσεις θα παρουσιάζονται ταυτόχρονα και στη νοηματική γλώσσα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας», ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν και παιδιά με προβλήματα ακοής.
  • Σύντομα εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα: «Τα 4 στοιχεία της φύσης». Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 210 7294220

Δευτέρα, 18 Μαΐου:

  • Eλεύθερη είσοδος σε όλες τις εκθέσεις του Μουσείου από τις 10:00 έως τις 21:00 (μόνιμες συλλογές και έκθεση «Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό»).

Tο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής «Γέφυρες Επικοινωνίας» διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για τα Ειδικά Σχολεία Κωφών και Βαρήκοων Αττικής.Περισσότερες πληροφορίες στο 210.7239438

  • Δημόσια Συζήτηση: «Παρόν και μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων» στο πλαίσιο του κύκλου δημόσιων συζητήσεων και διαλέξεων με θέμα «Κοινωνία και παρελθόν: προσλήψεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών.

Ομιλητές: Άγγελος Δεληβορριάς, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τέως διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, Αναστασία Τούρτα, επίτιμη διευθύντρια Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Συντονίστρια: Δέσποινα Καταπότη, επίκουρη καθηγήτρια Θεωρίας Πολιτισμού και Ψηφιακού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Oι διευθυντές τριών σημαντικών μουσείων της χώρας συζητούν για τον ρόλο των αρχαιολογικών μουσείων σήμερα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.

Ώρα: 19:00.

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις

Πληροφορίες: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 , Tηλ: 210 7228321-3

Μουσείο Μπενάκη

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για το τριήμερο 17 – 19 Μαΐου 2015.

Κυριακή 17 Μαΐου (10:00 – 18:00):

Στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς διοργανώνεται μια ολοήμερη γιορτή για όλους με ξεναγήσεις στις εκθέσεις, προγράμματα για παιδιά και 240 τίτλους βιβλίων με έκπτωση 50% και 70% στο 3o BAZAAR που πραγματοποιείται για μία ακόμα χρονιά.

Ειδικά για τη μέρα αυτή, η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις του κτηρίου θα είναι δωρεάν, ενώ θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στις εκθέσεις «Soloúp Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο» (στις 11:30, 13:30 και 16:30), «Κοσμάς Ξενάκης 1925-1984»(στις 13:00 και στις 16:00). Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης «Soloúp Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στον χρόνο» (ώρα: 17:30 – 18:00).

Στο πλαίσιο του 3ου Bazaar βιβλίων το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς θα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από προσφορές αντικειμένων και χαρτικών με έκπτωση από 40% μέχρι 70%, ενώ την Κυριακή 17 Μαΐου, που συμπίπτει με την τελευταία μέρα του Bazaar, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, όλα τα αντικείμενά του θα πωλούνται με έκπτωση 10%. Για τα Μέλη του Μουσείου Μπενάκη η έκπτωση θα είναι 20%.

Δευτέρα 18 Μαΐου, 09:00 – 17:00:

Το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ανοίγει τις πόρτες του με δωρεάν είσοδο την Δευτέρα 18 Μαΐου.

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, τo Πωλητήριο του Κεντρικού κτηρίου θα διαθέτει όλα τα αντικείμενα με έκπτωση 10%. Τα μέλη του Μουσείου Μπενάκη θα έχουν έκπτωση 20%.

Την ίδια ημέρα οι παραπάνω εκπτώσεις θα ισχύουν και για το Πωλητήριο Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Κριεζώτου 3).

Τρίτη 19 Μαΐου, ώρα 19:30:

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το οποίο ιδρύθηκε για να διατηρήσει την ιστορική μνήμη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο κτίριο της οδού Κουμπάρη και για την προσφορά και τις δράσεις του Εθνογραφικού Μουσείου Θράκης θα μιλήσουν: Όλγα Κατσιαρδή – Hering, καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Κορρέ- Ζωγράφου, καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάγια Τσόκλη, δημοσιογράφος, Αγγελική Γιαννακίδου, ιδρύτρια – πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ

Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και στο Κέντρο ΓΑΙΑ, την Κυριακή 17 Μαΐου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, οργανώνονται δραστηριότητες με ελεύθερη είσοδο για όλη την οικογένεια.

Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα περιήγησης στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Κέντρου ΓΑΙΑ.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για τα παιδιά και την οικογένεια βασισμένα στην έκθεση «Το Μήνυμα της Θάλασσας»:

  • «Προστατεύω τα ζώα της θάλασσας», για παιδιά 5-8 χρονών, ώρες: 11.00, 12.15 και 13.00
  • «Φέτος οι παραλίες θα έχουν μόνον άμμο και βότσαλα», για παιδιά 9-13 χρονών, ώρες: 11.00 και 13.00
  • «Βρίσκουμε μικροπλαστικά εκεί που δεν το περιμένουμε!», για παιδιά 9-13 χρονών, ώρες: 11.00 και 13.00

Για μικρότερα παιδιά (από 3 ετών) έχει σχεδιαστεί η αφήγηση παραμυθιών από δύο συγγραφείς:

  • «Γκρέις και Ρούμπι» της Ούλη Μοιρασγέτη, ώρες: 11.00 και 13.00
  • «Η Στιγμούλα είναι δυνατή!» της Μαρίνας Γιώτη, ώρα: 12.15
Atelier Σπύρου Βασιλείου

Το Atelier Σπύρου Βασιλείου, σε συνεργασία με τη Big Olive, διοργανώνει μία σειρά δράσεων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων.

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τα μέλη της οικογένειας του καλλιτέχνη, εστιάζοντας όχι μόνο στο έργο του Σπύρου Βασιλείου, αλλά και στο χώρο όπου έζησε και δημιούργησε, ο οποίος στεγάζει σήμερα το Atelier Σπύρου Βασιλείου.

Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών συμμετέχει στον εορτασμό με τις εξής εκδηλώσεις:

17 Μαΐου, 12:00-14:00 (Μουσείο Ηρακλειδών, Κεντρικό κτίριο: Ηρακλειδών 16, Θησείο)

  • Ξενάγηση στη Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω» (Ελεύθερη είσοδος-απαραίτητη κράτηση θέσης, 210 34 61 981, [email protected]).

18 Μαΐου, 10:30-12:00 (Μουσείο Ηρακλειδών, Παράρτημα: Απ. Παύλου 37, Θησείο)

  • Ξενάγηση στην έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών: Άνθρωποι-Μνήμες-Μνημεία. Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1960» (Ελεύθερη είσοδος-απαραίτητη κράτηση θέσης, 211 01 26 486, [email protected]).
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Κυριακή 17 Μαΐου, με δωρεάν είσοδο στην έκθεση «Toy Stories», από τις 10:00 έως και τις 18:00.

Η έκθεση, μια παρουσίαση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών απ’ όλο τον κόσμο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 100 σπάνια και μοναδικά παιχνίδια από τη συλλογή του Ιδρύματος ΣΟΦΙΑ (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων), μία από από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών του κόσμου.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων τη Δευτέρα 18 Μαΐου με τις ακόλουθες δράσεις:

  • 11.00: Ξενάγηση στην έκθεση «Recorded Memories – Καταγεγραμμένη μνήμη»

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα είκοσι δύο καλλιτεχνών από έντεκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι πραγματεύονται ερωτήματα που αφορούν τη συλλογική μνήμη, τους τόπους μνήμης, τις διαφορετικές κουλτούρες της μνήμης, καθώς και τον ρόλο της εικόνας στις διαδικασίες αυτές.

Για τη συμμετοχή στην ξενάγηση δεν είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

  • 12.00: Bιωματική συνάντηση με θέμα «Ο εαυτός μας μέσα από τη φωτογραφία».

Oι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να «δουν» πτυχές του εαυτού τους μέσα από εικόνες, με τη βοήθεια του φωτογράφου και οικογενειακού ψυχοθεραπευτή Αντρέα Τσονίδη, έργα του οποίου παρουσιάζονται επίσης στην έκθεση «Recorded Memories – Καταγεγραμμένη μνήμη».

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

• Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310566716, Δε-Κυ 11.00-19.00.
• Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων.
• Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών.
• Οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν μαζί τους σε έντυπη μορφή μια φωτογραφία-αυτοπορτραίτο και μια φωτογραφία ενός αγαπημένου τους προσώπου.

Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι)

Η είσοδος στο ΜΦΘ στις 18 Μαΐου είναι ελεύθερη για το κοινό (11.00-19.00), όπως και η συμμετοχή στις παραπάνω δράσεις.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet