Οι καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του 2015
Πολιτισμός

Οι καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του 2015

To 2015 περιείχε ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές στιγμές. Ταινίες που συγκίνησαν, που αγαπήθηκαν, ταινίες που απογοήτευσαν και άλλες που σημείωσαν απρόσμενη επιτυχία (ή αποτυχία).

Το in.gr επιλέγει κάποιες από τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές της χρονιάς, τις ταινίες, τις ατάκες, τις σκηνές που ξεχώρισαν.

Οι ταινίες που αγαπήσαμε (η σειρά είναι τυχαία)

Birdman

Δικαίως κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Η ταινία του Γκονζάλες Ινιαρίτου αποτελεί ένα ηλεκτρισμένο ταξίδι στην ψυχοσύνθεση ενός πρώην επιτυχημένου άνδρα που προσπαθεί να βρει ξανά στέρεο έδαφος να πατήσει. Το ότι συνοδεύεται από μία συναρπαστική σκηνοθετική ματιά και ερμηνείες που αξίζουν της προσοχής μας είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα.

Leviathan

Γιατί ο Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ έφτιαξε μία ταινία με τις ευλογίες της Ρωσίας, η οποία ενόχλησε τη Ρωσία. Και γιατί μίλησε για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα του, μέσα από τον αγώνα ενός ανθρώπου απέναντι στο θηρίο που ονομάζεται διαφθορά.

Carol

Γιατί ο Τοντ Χέινς αφηγήθηκε μία ερωτική ιστορία μεταξύ δύο γυναικών, με τρόπο απλό και ανθρώπινο, έχοντας δύο εξαιρετικές πρωταγωνίστριες και υπέροχη φωτογραφία και απέδειξε ότι ξέρει να αφηγείται ιστορίες γυναικών.

Ο Γιος του Σαούλ

Γιατί η ταινία του Λάζλο Νέμες τόλμησε να μιλήσει για την ανθρώπινη φρίκη, αρπάζοντας τον θεατή από τον λαιμό και σέρνοντάς τον σε ένα συναισθηματικό ταξίδι που στο τέλος της σε αφήνει καταρρακωμένο.

Kingsman

Γιατί αν και πολλοί εξήραν φέτος το αμερικανικό μπλοκμπάστερ επειδή ανανεώθηκε, το Kingsman ήταν η απόλυτα απολαυστική ταινία: ταυτόχρονα περιπέτεια και κωμωδία, μία ευφυέστατη ταινία που «έβαλε τα γυαλιά» στον Μποντ.

Ο Αστακός

Γιατί η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου μίλησε για τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις κάνοντας αναφορά σε ένα κάποιο κοντινό μέλλον. Και απέδειξε ότι το σινεμά του Έλληνα σκηνοθέτη παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρον και έχει τη δυνατότητα να ανανεώνεται (εδώ χρησιμοποιώντας ως όχημα την ειρωνεία).

45 Χρόνια

Ένα υπόκωφο δράμα για το πώς μπορεί να αλλάξει δραματικά η σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που γνωρίζονται καλά. Ο Άντριου Χέιγκ αποσπά υπέροχες ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές του (Σάρλοτ Ράμπλινγκ και Τομ Κόρτνεϊ) και αποδεικνύει ότι η δύναμη μιας ταινίας κρύβεται στα βλέμματα.

Ο Νόμος της Αγοράς

Η πιο επίκαιρη ταινία για την κρίση μέσα από την ιστορία ενός ανθρώπου (υπέροχος ο Βενσάν Λιντόν) που προσπαθεί να βρει δουλειά για να καταφέρει να ζήσει την οικογένειά του. Η αξιοπρέπεια δοκιμάζεται στην ταινία του Στεφάν Μπριζέ.

Ανωτέρα Βία

Μετά το Lobster, άλλη μία ταινία για τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις. Μία χιονοστιβάδα απειλεί την οικογενειακή ηρεμία ενός ζεύγους, σε μία ταινία με εκλεπτυσμένο χιούμορ.

Το Αλάτι της Γης

Όταν το γεμάτο ευαισθησία σινεμά του Βιμ Βέντερς συναντά τις πανέμορφες φωτογραφίες του Σεμπαστιάο Σαλγάδο. Μαζί με το Μαργαριταρένιο Κουμπί και το Amy του Ασίφ Καπάντια, τα ντοκιμαντέρ που άξιζε να δει κανείς μέσα στο 2015.

Νιότη

Μπορεί να θεωρείται επιτηδευμένος και εξεζητημένος, αλλά ο Πάολο Σορεντίνο κάνει το δικό του σινεμά, το οποίο αγαπάμε. Στη Νιότη μίλησε για το πέρασμα του χρόνου και την προσπάθεια να αγαπήσεις και να αγαπηθείς.

Μας άρεσαν επίσης: Τα Μυαλά που Κουβαλάς, Amy, Slow West, Έμφυτο Ελάττωμα, Το Μαργαριταρένιο Κουμπί, El Club, Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής.

Σκηνές που θα θυμόμαστε
  • Στο φινάλε του The Walk, ο Φιλίπ Πετί αποχαιρετά τους Δίδυμους Πύργους σε μία σκηνή που χωρίς να αναφερθεί στην τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, λέει τα πάντα γι΄ αυτήν.
  • Η μουσική του Τζον Γουίλιαμς ακούγεται και οι τίτλοι αρχής πέφτουν. Σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακριά τα όνειρά μας παραμένουν ζωντανά (Star Wars: The Force Awakens).
  • Η σκηνή μακελειού λαμβάνει χώρα μέσα σε μία εκκλησία όπου είναι συγκεντρωμένοι συντηρητικοί λευκοί Αμερικανοί. Άκρως αμφιλεγόμενη, αλλά απίστευτα αστεία (Kingsman, The Secret Service).
  • Πώς ένας εκσκαφέας μπορεί να είναι χειρότερος από ένα τέρας (Leviathan).
  • O Ζοζέφ (Βαγγέλης Μουρίκης) θέλει να αποδείξει ότι είναι άντρας (Chevalier).
  • Ο Μικρός Πρίγκιπας συναντά την Αλεπού σε ένα όνειρο φτιαγμένο από χαρτόνι και μάς κάνει να κλάψουμε (Ο Μικρός Πρίγκιπας).
  • Ο Νέιθαν (Όσκαρ Άιζακ) χορεύει (Ex Machina).
  • Σε μία υπέροχη σκηνή κυνηγιού, ακούμε το «Από Μέσα Πεθαμένος» του Αττίκ (The Lobster).
Καλύτερες Ατάκες
  • «Not my tempo» (Whiplash)
  • «Να την πας στα αστέρια για χάρη μου. Εντάξει;» (Τα Μυαλά που Κουβαλάς)
  • «Τσούι, φτάσαμε σπίτι» (Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει)
  • «Εμένα δεν με πειράζει που με είπε πάντα» (Chevalier)
  • «Είμαι Θεός» (Νέιθαν, Ex Machina)
Καλύτερες αφίσες
  • The Lobster, Love and Mercy, The Martian, Έμφυτο Ελάττωμα

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Κόλιν Φάρελ (The Lobster). Επιστροφή στις καλές στιγμές για τον Φάρελ.

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Σαρλότ Ράμπλινγκ (45 Χρόνια). Μόνο με το βλέμμα καταφέρνει να στοιχειώσει την οθόνη και να μεταδώσει καταπιεσμένα συναισθήματα.

Το καλύτερο soundtrack: The Man from U.N.C.L.E. Γιατί ο Γκάι Ρίτσι ξέρει από μουσική.

Ταινίες που δυστυχώς δεν ήρθαν στις αίθουσες: Φρανκ, What We Do in the Shadows.

Καλύτερο τρέιλερ: Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει. Ποτέ ένα τρέιλερ δεν είχε προκαλέσει τόση συγκίνηση.

Φέτος ήταν η χρονιά… που οι γυναίκες ηρωίδες έκλεψαν τα βλέμματα. Από το Sicario στο τελευταίο Hunger Games και από εκεί στο φεμινιστικό Mad Max (με την υπέροχη Σαρλίζ Θερόν) και το πρόσφατο Star Wars, η περιπέτεια ήταν γυναικεία υπόθεση.

Η χειρότερη ταινία της χρονιάς: Fantastic Four. Ξανά χάσιμο χρόνου.

Πηγή: in.gr/Αγγελική Στελλάκη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet