Πρώτη φορά… αποικιοκρατία και στον Πολιτισμό!
Πολιτισμός

Πρώτη φορά… αποικιοκρατία και στον Πολιτισμό!

Μεγάλη αντίδραση προκάλεσε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών μεταξύ των Ελλήνων δημιουργών που ανακοινώθηκε την Τρίτη 29 Μαρτίου από τον νέο διευθυντή του Γιαν Φαμπρ.

Το πρόγραμμα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον πολιτισμό της χώρας του, το Βέλγιο, γιατί όπως ανέφερε ο Φαμπρ «δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να ετοιμάσει τις ελληνικές προτάσεις».

«Οι γνώσεις μου από τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική σκηνή είναι ανεπαρκείς. Θέλω να προσελκύσουμε νέες ιδέες.

»Για το πρώτο έτος της θητείας μου και επειδή δεν είχα χρόνο από την ώρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, αποφάσισα με την ομάδα μου να ασχοληθούμε με το Βέλγιο και σιγά σιγά να χτίσουμε μαζί, χρόνο με τον χρόνο, το περιεχόμενο και τη κατεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ, του οποίου δηλώνω επιμελητής» είχε δηλώσει ο Γιαν Φαμπρ, μεταξύ άλλων, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ.

Η απόφασή του να μη λάβει υπόψη του παραγωγές που ήδη είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη διεύθυνση στο φετινό πρόγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «κακή πρόθεση» του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς επίσης και έλλειψη διπλωματίας από τον ίδιο τον Γιαν Φαμπρ και την ομάδα του.

Μετά από πρωτοβουλία πολλών ηθοποιών, οργανώνεται ανοικτό κάλεσμα προς καλλιτέχνες και δημοσιογράφους την Παρασκευή 1η Απριλίου στις 13:00 στο θέατρο Σφενδόνη, που παραχώρησε η Άννα Κοκκίνου (Μακρή 4, Μακρυγιάννη), με θέμα: «Φεστιβάλ Αθηνών- προκειμένου να ακουστούν απόψεις και να αναζητηθεί ένας κοινός τρόπος αντίδρασης».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοί ηθοποιοί έκαναν τις παρακάτω αναρτήσεις:

Η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου, πόσταρε, τη λέξη «αποικιοκρατία», καθώς επίσης και εξής σχόλιο: «Θα κάνει λέει στη συνέντευξή του ο Φαμπρ τον πρώτο χρόνο ένα αφιέρωμα στο Βέλγιο γιατί είναι η ΄πατρίδα του΄ και ΄το μικρό του σπίτι΄. Αλλά πιο κάτω λέει ότι όσον αφορά εμάς, δεν τον ενδιαφέρει να κάνει ΄ένα εθνικιστικό φεστιβάλ΄… κοίτα να δεις που ήρθαν κι οι Βέλγοι να μας πουν εθνικιστές…».

Η Άντζελα Μπρούσκου στο facebook ανέβασε video από το y-tube παράστασης του Φαμπρ, συνοδευόμενο από τη φράση: «Παλλόμενα πέη χορεύουν το συρτάκι του Ζορμπά. Θα ξαναπαιχτεί ευτυχώς στο Βελγικό Φεστιβάλ!»

Ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης ενημέρωσε με προσωπικό του tweet τον πρωθυπουργό, γράφοντας: «Ελπίζω να σας ενημερώσουν ότι με αυτή την κίνηση έχασαν τη δουλειά τους πάνω από 500 άνθρωποι τη στιγμή που έχει φτάσει στο 90+% η ανεργία στους ηθοποιούς και τη στιγμή που οι περισσότεροι ζούνε τον χειμώνα με τα 3 χιλιάρικα που βγάλανε το καλοκαίρι από μια δουλειά στο φεστιβάλ, κόβουμε τις ελληνικές παραγωγές; Αλήθεια; Ας κάνω λάθος. Ελπίζω να κάνω λάθος».

O σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς ανάρτησε στο Facebook «…και ελπίζω ότι δεν θα ξανακούσουμε το γελοίο επιχείρημα ότι αντιδρούμε γιατί μείναμε ΄παραπονεμένοι΄ και ΄χωρίς δουλειά΄. Ας σκύψουμε όλοι σ’ αυτή τη χώρα με τρομερό ενδιαφέρον να ακούσουμε το καυτό ερώτημα ΄τι σημαίνει να είσαι Βέλγος σήμερα΄».

O μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής σε επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι επιλογές σας, – δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι μνημονιακή υποχρέωση- σε πρόσωπα που καλείτε από… το εξωτερικό, για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την προώθηση και την προβολή του σύγχρονου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ πολιτισμού, με αφήνουν άναυδο!

»Μας πέταξε ΄στη μούρη΄, χωρίς αιδώ, χωρίς ευγένεια, με έπαρση, θράσος και αναίδεια, ένα… ΕΤΟΣ ΒΕΛΓΙΟΥ! με δικά του έργα, με Βέλγους καλλιτέχνες και με έξοδα τού πενιχρού Ελληνικού δημοσίου, που θα παρουσιάσει φέτος το… ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, που άλλαξε και τ’ όνομά του, σε ΔΙΕΘΝΕΣ… για να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή με τον ντόπιο πληθυσμό… (Διεθνιλίκι με έργα ενός ατόμου πρώτη φορά το ακούω… Τι σπουδαία ιδέα!) Για μία τετραετία θα πρέπει οι Έλληνες καλλιτέχνες να διδαχτούμε πρώτα από Βέλγους και μετά, θα δούμε τι θα γίνει, αν είμαστε καλοί μαθητές!

Μεγαλύτερη περιφρόνηση και προσβολή για ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες καλλιτέχνες δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει. ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ! ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ!»

Πηγή: in.gr/Μαρία Παπουτσή

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet