Φωτιά στη Μάνδρα: Κρίσιμη η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα – Πώς αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά
Φωτογραφία: fireservice.gr
Επικαιρότητα

Φωτιά στη Μάνδρα: Κρίσιμη η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα – Πώς αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά

Η κατάσταση στη Μάνδρα παραμένει κρίσιμη λόγω της φωτιάς, η οποία κινείται νότια προς την Οινόη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά αναπτύσσει μια δική της θερμική συμπεριφορά και δημιουργεί νέα μέτωπα, κάτι που και οι ίδιοι οι πυροσβέστες βλέπουν για πρώτη φορά. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός πως στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες και ενώ δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά μεταδιδόταν από το ένα μέτωπο στο άλλο από τις κουκουνάρες και το θερμικό φορτίο. Επίσης, υπήρχε και πολλή καύσιμη ύλη.

Στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες, με 122 οχήματα και 8 πεζοπόρα τμήματα, ενώ μέχρι τις 9 το βράδυ επιχειρούσαν εκ περιτροπής 23 εναέρια μέσα.

Όπως τόνισε νωρίτερα στο protothema.gr στέλεχος της Πυροσβεστικής «σαν φωτοβολίδες πετάγονται οι κουκουνάρες προς όλες τις κατευθύνσεις» με αποτέλεσμα να υπάρχει επέκταση της φωτιάς. 

«Για την ασφάλειά σας αποχωρήστε»

Λίγο πριν τις 18:30 δόθηκε εντολή εκκένωσης για την περιοχή Άγιος Ιωάννης Κορακάς. Μάλιστα, την ώρα που ο ρεπόρτερ του protothema.gr Φρίξος Δρακοντίδης βρισκόταν στην περιοχή ακούστηκε η έκκληση των Αρχών προς τους κατοίκους να αποχωρήσουν από το σημείο: «Για την ασφάλειά σας αποχωρήστε».

Στην Αγία Σωτήρα η κατάσταση είναι δύσκολη με τις φλόγες να έχουν φτάσει στα σπίτια. Η φωτιά, δε, μεταφέρεται γρήγορα από το ένα σημείο στο άλλο.

Στις 16:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής προς Οινόη και στις 17:40 εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με περιφέρειες και δήμους καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί. Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς» τόνισε κατά την ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Κάτοικοι της Μάνδρας βλέπουν κόπους ετών να χάνονται καθώς σπίτια και οχήματα στη Δυτική Αττική έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Στην περιοχή Πουρνάρι – Καραούλι προς Οινόη επιχειρούν ένα ελληνικό canadair CL-415, που συνοδεύει 2 ιταλικά και 2 γαλλικά CL-415. Επιπλέον απογειώθηκε ένα CL-215 από Ελευσίνα και ένα CL-415 από Θεσσαλονίκη. Επίσης απογειώθηκαν και προσεγγίζουν 3 τράκτορες από Αγχίαλο.

«Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει και από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση αναμένεται να γίνει αισθητή στη χώρα μας. Συνεπώς πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τονίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet